Kolač sa makom, Foto: PRINTSCREEN/YT/EINFACHE REZEPTE

recept

KOLAČ SA MAKOM IZ BAKINE KUHINJE KAKAV DO SADA NISTE PROBALI: Tajna savršenog ukusa je u BELOM PRELIVU

Od sastojaka za glazuru se nekada pravilo i mućeno jaje, čuveni jugoslovesnki slatkiš

Objavljeno: 08.05.2023. 23:05h

Ko još može da odoli kolačima? Ako ste i vi ljubitelj poslastica, onda ovaj recept morate da isprobate. Bolji kolač sa makom niste probali, a ne morate da budete vešta domaćica jer se ova poslastica baš jednostavno priprema.

Sastojci se umute, pa se ispeku, a onda se preliva neobičnom glazurom od žumanceta i šećera u prahu. Od sastojaka za glazuru se nekada pravilo i mućeno jaje, čuveni jugoslovesnki slatkiš.

foto: Printsceen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Sastojci:

210 g putera

370 g šećera u prahu

170 g maka

170 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

130 ml mleka

5 jaja

prstohvat soli

foto: Printsceen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Priprema:

Penasto umutite puter sa šećerom u prahu (170 g). U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i mak, pa naizmenično dodajte u puter smesu sa brašnom i mleko.

Mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine i dok ne dobijete lepljivu smesu. Zatim umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne i lagano umešajte u smesu sa makom. Tepsiju dimenzija 28x22 cm obložite pek papirom, pa sipajte smesu i poravnajte.

Pecite na 180°C oko 20 minuta. Žumanca dobro umutite sa 200 g šećera u prahu i sipajte preko kolača.Ostavite da se ohladi, pa secite. Prijatno!

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)