Meso, Foto: Printscreen/Youtube/ Gordon Ramsay

pažnja

EVO ŠTA MOŽE DA VAM SE DESI SA TELOM KADA JEDETE MESO: JEdna stvar može SKUPO DA VAS KOŠTA

Postoje velike šanse da dođe do povećanja lošeg holesterola

Objavljeno: 04.05.2023. 20:56h

Junetina, svinjetina, jagnjetina i kozje meso spadaju u crvena mesa, koja su ružičasta ili crvena u sirovom stanju i tamnija kad su kuvana.

Crveno meso bogato je esencijalnim hranljivim materijama poput proteina, gvožđa i vitamina B12, a uz to je i vrlo ukusno. Ali, da li ste se zapitali šta se dešava sa vašim telom ako svakodnevno jedete crveno meso?

1. Dobijate benefite koje donose proteini

Meso poput govedine sadrži obilje proteina. Primera radi, 120 grama mlevene junetine obezbeđuje organizmu 23 grama proteina, što je značajna količina.

foto: Printscreen/Youtube/ Gordon Ramsay

2. Postoji rizik od skoka holesterola

I dobar i loš holesterol su važni pokazatelji kardiovaskularnog zdravlja. Kako se ova voštana supstanca nakuplja u krvnim sudovima, ona može da suzi prostor kroz koji krv bogata kiseonikom može da putuje, ali i da napravi blokade koje izazivaju srčani ili moždani udar.

Nažalost, ukoliko svakodnevno jedete hamburger ili biftek, nećete učiniti sebi uslugu po pitanju holesterola.

Crveno meso je posebno apostrofirano kao krivac za povećanje lošeg holesterola. Istraživanje Univerziteta u Oksfordu pokazalo je da se rizik od koronarne bolesti srca kod ljudi povećava za 18 odsto na svakih 50 grama dodatnog prerađenog crvenog mesa koje pojedu dnevno i za devet odsto na svakih 50 grama neprerađenog mesa.

foto: Printscreen Youtube/Dozus Cook

3. Mogli biste da se osećate energičnije

Protein nije jedina nutritivna superzvezda u crvenom mesu. Ono sadrži i vitamin B12 i gvožđe koji igraju važnu ulogu u vašem zdravlju.

I vitamin B12 i gvožđe su veoma važni za održavanje energije. Nedostatak jednog i/ili drugog može da dovede do umora i slabosti. Ukratko, svakodnevno konzumiranje crvenog mesa moglo bi da odagna osećaj tromosti.

Majke i snajke:

(Espreso/Telegraf)