Sladak kupus, Foto: Printscreen/youtube/ Ivana’s Corner

fantazija

OVO JE NAJPOPULARNIJE JELO U KUĆAMA ŠIROM SRBIJE: Recept STARIJI od naših baka, A JEDE SE KAO LUDO

Priprema je brza i laka, a obrok je zdrav jer sadrži obilje povrća i može se spremati bez mesa. Recept za pripremu “pozajmili” smo od naših baka koje su redovno spremale kuvani kupus i modifikovale ukus dodavanjem svinjetine, ovčetine ili junetine

Objavljeno: 26.04.2023. 10:29h

Pored supe, čuvene bele čorbe i paprikaša, kuvan mladi kupus jedno je od najpopularnijih jela “na kašiku” u kućama širom Srbije.

Priprema je brza i laka, a obrok je zdrav jer sadrži obilje povrća i može se spremati bez mesa.

Sastojci:

foto: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

glavica mladog kupusa srednje veličine

vezica mladog crnog luka

2 čena belog luka (ili jedan struk mladog belog luka)

2 šargarepe

3 kašike ulja

so, biber

list lovora

250 ml soka od paradajza

suvi začin

peršunov list (po želji)

Priprema:

Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite koren, pa ga iseckajte i stavite sa strane.

Očistite šargarepu, pa je iseckajte, kao i mladi crni luk, i obe vrste povrća prodinstajte u šerpi u koju ste sipali tri kašike ulja i malo vode. Kad su šargarepa i crni luk izdinstani dodajte iseckan kupus, lovorov list, so i suvi biljni začin, pa nalijte vodom i kuvajte na srednje jakoj temperaturi dok kupus sasvim ne omekša.

Potom dodajte iseckan beli luk, biber i sok od paradajza, pa ostavite da se jelo krčka još desetak minuta. Pre služenja iseckajte peršunov list, pa sipajte po površini činije.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)