Čizkejk, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuvaj uzivo

TORTA ZA USKRS

EVO KOJI RECEPT SRPSKE DOMAĆICE TRAŽE KAO LUDE: OVA TORTA stiže pravo sa ZAPADA na domaću USKRŠNJU TRPEZU

Prava poslastica se odomaćila na našim prostorima

Objavljeno: 12.04.2023. 13:20h

Čizkejk ili torta od sira je sve popularnija na našim prostorima, pogotovo s proleća kada nam u omiljenim slatkišima treba nešto osvežavajuće.

Torte sa voćem i kremastim filom su uvek na listi favorita za lepo vreme, a ako vam ide rođendan ili planirate goste ova torta je fenomenalan izbor. S obzirom na to da nam ide i Uskrs možete je pripremiti i za ovaj praznik.

Sastojci

za 10 osoba

Kora:

  • 300 gr mlevenog plazma keksa (1 kutija)
  • 125 gr putera
  • 10-15 kašika mleka
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Fil:

  • 500 gr sira za kolače
  • 14 kašika šećera (običnog, ne u prahu)
  • 1 vanil šećer
  • 1 kesica želatina
  • 1/2 l slatke pavlake
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Voćni preliv:

  • 400 gr crvenog voća
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica crvenog preliva za torte
  • 2 dl vode

Priprema

1. Kora: Keks, puter (koji je bar 2 sata bio na sobnoj temperaturi) i mleko dobro rukama izgnječiti, dok smesa ne bude kompaktna. Po potrebi dodati još malo mleka. Pripremiti tacnu i obruč od kalupa za tortu (moj kalup je prečnika 28 cm). Na tanjir staviti obruč, pa unutra smesu za koru, i prstima je utapkati za podlogu.

2. Priprema fila: Želatin staviti u šerpicu i preliti ga sa 4 kašike hladne vode, pa ostaviti da nabubri.

3. Slatku pavlaku mikserom dobro umutiti.

4. U drugoj posudi šabački ''a la kajmak''(ili neki drugi krem sir) mikserom umutiti sa 14 kašika šećera i vanilom.

foto: Printscreen/youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen 44.1K subscribers

5. Želatin polako zagrevati na šporetu, uz neprestano mešanje (ne sme da provri). Kad je blizu vrenja, a potpuno rastopljen, skloniti sa vatre i malo prohladiti, pa sipati u smesu sa sirom. Promešati. Sad dodati i ulupanu slatku pavlaku, pa nežno i polako obe smese sjediniti.

6. Smesu sipati u obruč i poravnati. Složiti, ili jednostavno pobacati crveno voće odozgo, po kolaču, pa preliti prelivom za torte.

7. Priprema preliva za tortu: 1 kesicu crvenog preliva za torte preliti sa 2 dl vode i dodati 2 kašike šećera, pa zagrejati do vrenja (kao u prethodnom postupku, sa želatinom).

8. Ostaviti ga u frižideru 24 sata. Sutradan nožem proći uz ivicu obruča, da bi se kolač odvojio, pa polako skinuti obruč na gore.

NAPRAVITE ČIZKEJK SA BELOM ČOKOLADOM: Dovoljno vam je 6 sastojaka, a PREUKUSNA TORTA se NE PEČE:

(Espreso/Coolinarka)