Mleveno meso, Foto: Youtube/Printscreen/ University of Illinois Extension

sjajno

DODAJTE OVAJ SASTOJAK U MLEVENO MESO I VIŠE VAM NEĆE BITI GUMENO: Ovaj TRIK svaka domaćica MORA DA ZNA

„Osim s junetinom, trik bi trebalo da funkcioniše i sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama“

Objavljeno: 11.04.2023. 16:17h

Bilo da pravite sos od mlevenog mesa, punite povrće smesom ili pečete ćevape i pljeskavice, meso prethodno pospite sodom bikarbonom.

„Na 450 grama mlevenog mesa dodajte jednu četvrtinu kašičice sode bikarbone i ostavite tako meso 15 minuta pre pripreme“, savetuje kuvarica i autorka gastro tema Sara Tane.

foto: PRINTSCREEN/YT/ DOZUS COOK

„Mlevena junetina tokom pečenja ispušta puno tečnosti, pa je teško postići lepu karamelizaciju i zapečenost mesa. Neki kuvari rešavaju tu poteškoću pečenjem mljevenog mesa u manjim količinama, ali trik sa sodom bikarbonom rješava taj problem“, kaže Sara, prenosi Radio Sarajevo.

U osnovi, radi o tome da viši pH sode bikarbone sprečava vezivanje proteina i samim time gubitak tečnosti.

„Osim s junetinom, trik bi trebalo da funkcioniše i sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama“, kaže Sara.

Soda bikarbona ne samo da sprečava ispuštanje tečnosti, nego čini meso sočnim i mekanim bez gumene teksture.

Tečnosti će ipak biti, ali većim delom se radi o otopljenoj masnoći, piše The Kichen.

Majke i snajke:

(Espreso/TheKichen)