Branko Velebit, Foto: Printscreen/RTS

oprezno

SVI GREŠE KADA KUPUJU RIBU, DOKTOR BRANKO VELEBIT UPOZORIO NA PREVARU: Može biti OPASNA, evo kako da je PREPOZNATE

Doktor Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju ribe kaže da se parazitološka i mikrobiloška ispitivanja ove namirnice svakodnevno vrše

Objavljeno: 10.04.2023. 08:41h

Meso ribe nije preterano zastupljena namirnica u našoj zemlji, ali njegova konzumacija povećana je u vreme posta.

Doktor Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju ribe kaže da se parazitološka i mikrobiloška ispitivanja ove namirnice svakodnevno vrše.

foto: Printscreen/youtube/Mikina Kuhinja

Dr Velebit upozorava da za potrošače važi pravilo da kupuju ribu u objektima koji su registrovani za promet ribe i koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije. To su poznate ribarnice na pijacama, poznati dobavljači ili maloprodajni lanci.

- Za zdravlje potrošača od najvećeg rizika je promet ribe koja se distribuira van kontrole, od neregistrovanih alasa, to je prodaja iz gepeka kada bilo kakav vid kontrole ne postoji - kaže stručnjak i objašnjava kako da obični potrošači uvek znaju da li je riba koju kupuju sveža:

foto: Tamara Trajković

- Riba mora biti pokrivena sa sluzi neutralnog mirisa, krljušti moraju biti crvene i krvave, oči moraju da budu staklaste i ispupčene, ukoliko su udubljene riba nije sveža, a najjednostavnije je pritisnuti trbušni deo ribe, ukoliko se vrati mišićno tkivo riba je dobrog kvaliteta - kaže Branko Velebit.

Majke i snajke:

(Espreso/Mondo)