Jaja, Foto: RINA

SUPER

OVAKO ĆETE OTKRITI DA JE JAJE POKVARENO: Uz pomoć ove TRI CAKE saznaćete to VRLO LAKO

Donosimo vam tri veoma brza testa kojima ćete s lakoćom proceniti svežinu jajeta, bilo da niste sigurni u to koliko dugo već stoji u frižideru, bilo da baš i nemate poverenja u prodavnicu u kojoj ste ga kupili

Objavljeno: 05.04.2023. 09:45h

Koliko je opasno pojesti pokvareno jaje, znaju svi oni koji su doživeli ovakve stomačne muke. Zato, ne dozvolite više nikad da vam jedno pokvareno jaje iz čitave korpe upropasti jelo (a posebno ne torte i kolače koje ćete spremati za praznike) i napravi pakao od života!

Evo tri načina da proverite da li je u pitanju sveže jaje, mućak ili ono kojem je istekao rok upotrebe.

PRVI TEST

U duboku staklenu posudu ili čašu natočite vode. Jaje nežno ubacite u čašu i posmatrajte šta se događa.

- Sveže jaje u potpunosti će potonuti i 'zalepiti' se za dno

- Malo starije jaje će jednim delom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini

- Jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i zato ih bolje bacite.

foto: Profimedia

DRUGI TEST

Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jaja.

- Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo da je friško i dobro za konzumaciju

- Ako se iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najverovatnije staro i bolje ga nemojte pripremati za jelo.

TREĆI TEST

Pripremite jaje i veliki, beli tanjir. Uzmite jaje, nežno ga razbijte na tanjir i osmotrite njegov izgled.

- Ako žumance stoji čvrsto i uzdignuto, a belance ostaje okupljeno oko njega, jaje je sveže.

- Ako je žumance čvrsto, ali se malo raširilo i spljoštilo, a belance prozirno i još uvek nije potpuno razlivno po tanjiru, jaje je starije, ali još uvek dobro za konzumaciju.

- Ako je žumance mekano, potpuno spljošteno ili se odmah razlio, a belance vodenasto i potpuno razliveno po tanjiru, jaje je najverovatnije staro i bolje ga se rešite.

(Espreso/Telegraf)