Ilustracija, Foto: Coolinarka

PREUKUSNA JE

SLATKA IZLIVENA PITA IZ JUGOSLAVIJE OD KOJE KREĆE VODA NA USTA: Zapišite recept za nju, pravi se PROSTO

Slatka izlivena pita od kukuruznog brašna bila je deo svih lepih porodičnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, a potrebno vam je svega nekoliko minuta za pripremu.

Objavljeno: 27.03.2023. 18:57h

Kukuruzna slatka izlivena pita bila je jedna od omiljenih poslastica na prostorima bivše Jugoslavije. Nalazila se na trpezi u gotovo svakoj kući, a domaćice su je pravile začas. Osim toga, ne košta ni 300 dinara, a ima ukus koji se ne zaboravlja.

Donosimo vam osnovi recept, a vi pustite mašti na volji!

Sastojci:

4 jaja

200 g šećera

350 g kukuruznog brašna

4 dcl mleka

2 dcl ulja

1 prašak za pecivo

Način pripreme:

U kukuruzno brašno umešajte prašak za pecivo i stavite ga na stranu. Razlupajte jaja, ubacite ih u posudu za miksanje i dodajte šećer. Miksajte 2-3 minuta dok ne dobijete glatku, gustu i svetlu smesu. Potom u nju pomalo dodajte ulje i miksajte na najmanjoj brzini.

U dobijenu smesu ubacite kukuruzno brašno i dobro promešajte. Pleh premažite uljem ili maslacem i pospite s malo kukuruznog brašna, pa sipajte smesu. Stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 190 °C i pecite kolaš između 20 i 30 minuta. Znaćete da je kolač pečen kada dobije zlatno-žutu boju i odvoji se od iviva pleha.

(Espreso/Stil)