Si i Putin, Foto: EPA-EFE/SERGEY KARPUHIN /SPUTNIK

RAZGOVOR SIJA I PUTINA

NA POMOLU KRAJ RATA U UKRAJINI? Hitno se oglasio se PUTIN, pomenuo MIROVNI PLAN!

Kineski predsednik je saopštio da Peking ima „nepristrasan stav“ o sukobu u Ukrajini i da podržava mir i dijalog

Objavljeno: 21.03.2023. 18:39h

Mnoge ideje iz kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao osnova za rešenje, kada i Zapad i Kijev budu spremni, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

„Smatramo da su mnoge odredbe mirovnog plana koji je Kina iznela u skladu sa pristupom Rusije i da se mogu koristiti kao osnova za mirovno rešenje, kada Zapad i Kijev budu spremni“, rekao je Putin, prenosi TAŠ.

Istovremeno je napomenuo da na drugoj strani „za sada nema takve spremnosti“ i da se Zapad bori u Ukrajini „do poslednjeg Ukrajinca”.

Putin i Si su istakli danas da je „odgovoran dijalog“ najbolji način za stabilno rešavanje ukrajinske krize, preneli su kineski državni mediji.

Si i Putinfoto: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK /

Prema izveštaju, ruska strana je ponovo potvrdila svoju posvećenost obnavljanju mirovnih pregovora što je pre moguće, nakon završetka razgovora Sija i Putina u Moskvi.

Dve strane su istakle da se za rešavanje ukrajinske krize moraju poštovati „legitimni bezbednosni problemi“ svih zemalja, prenose kineski državni mediji.

Kineski predsednik je saopštio da Peking ima „nepristrasan stav“ o sukobu u Ukrajini i da podržava mir i dijalog, prenela je agencija RIA Novosti.

(Espreso / Agencije)