Glasanje, Foto: Stefan Stojanovic

izbor

IZBORI U CRNOJ GORI: Đukanović i Milatović idu u drugi krug, oglasili se obojica

Pravo glasa imalo je 542.154 birača, koji se opredeljuju između sedam predsedničkih kandidata - kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, lider Nove srpske demokratije kandidat liste Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić, kandidat Demokrata Aleksa Bečić, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. Na izborima učestvuju i kandidati Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Jodžir Radulović.

Objavljeno: 19.03.2023. 09:31h > 23:37h
15:30h

15:17 CDT: Do 15 sati glasalo je 45,4 odsto ili oko 246.200 birača

Izmena: 18:57h
13:43h

13.15 – CEMI: Do 13 časova glasalo 35,5 odsto birača

12:42h

12:40 CeMI i CDT registrovali niz nepravilnosti na biračkim mestima širom zemlje

Centar za demokratsku tranziciju i Centar za monitoring i istraživanja saopštili su da su na početku izbornog dana u Crnoj Gori zabeležene manje nepravilnosti na više biračkih mesta u zemlji.

Na nekim biračkim mestima, na primer, biračke kutije su bile nepropisno zapečaćene, glasački listići su pronađeni van biračko mesta, a u Podgorici birački odbor nije propisno zapečatio kutiju posle prvog birača.

Na jednom biračkom mestu u Bijelom Polju, građanin je glasno saopštio za koga će glasati, a pošto mu je saopšteno da to nije dozvoljeno, napustio je biračko mesto i sa sobom poneo glasački listić. Bilo je još nekih građana koji su glasačke listiće iznosili van biračkog mesta, a zabeleženo je i korišćenje mobilnih telefona na biračkim mestima. Na biračkom mestu Vukovci u Zeti posmatrač CEMI-ja je prijavio da dva člana Biračkog odbora vode evidenciju o izlasku određenih birača, koristeći poseban spisak unešen na biralište, što je zabranjeno.

Iz CEMI-ja je saopšteno da je fotografija glasačkog listića koji je zbog kršenja zakona poništen objavljen na društvenim mrežama. Posmatrači CDT-a sa terena prijavili su da je na Cetinju zabeležen slučaj javnog glasanja, pa je glasački listić poništen, zatim da je u Podgorici birač fotografisao listić nakon glasanja, pa je glasački listić takođe poništen.

12:30 Andrija Mandić: Imamo obavezu da nastavimo gde smo stali 2020.

"Danas je veliki dan za Crnu Goru, mi imamo obavezu da nastavimo tamo gde smo stali 30.avgusta 2020.godine, rekao je kandidat za predsednika Crne Gore, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

“Posle te velike pobede, posle pobeda na lokalnom nivou gde je parlamentarna većina preuzela gotovo sve opštine u Crnoj Gori, ostalo je još ovo jedno važno mesto sa koga će ubuduće da se kreira politika pomirenja, politika okrenuta svim građanim Crne Gore i politika koja će voditi snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i politika koja će da podstiče ekonomski razvoj Crne Gore”, rekao je Mandić novinarima posle glasanja.

12:19 CDT: Do podne na birališta izašlo 29 odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, na predsedničkim izborima do podne je glasalo 29 odsto ili oko 157.100 birača.

Na severu glasalo je 28.6% birača, centralnoj regiji 31.8%, a na jugu zemlje 24% birača.

11:23h

CDT: Do 11 sati glasalo 20,6 odsto birača

Do 11 sati na predsedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je 20,6 odsto ili oko 111.600 birača, saopšteno je iz CDT-a.

11:02 Glasao Jakov Milatović, poručio šta će prvo uraditi

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, izjavio je danas, nakon što je u Podgorici glasao, da su izbori u Crnoj Gori važni i da građani biraju između politike prošlosti, siromašta, podela i politike budućnosti i razvoja.

“Upravo sam preuzeo odgovornost i ušao u predsedničku trku kako bih pobedio Mila Đukanovića i sve ono što on predstavlja u Crnoj Gori, a on je simbol prošlosti i politike koje su delile ovu zemlju”, rekao je Milatović novinarima u Podgorici.

On je kazao da je siguran da su građani odlučili da izaberu Crnu Goru budućnosti i “svih nas”. Na pitanje šta će prvo uraditi, Milatović je rekao: “Prvo što ću uraditi je pobediti Đukanovića. Pobedio sam ga jednom u Podgorici 23.oktobra prošle godine, pobediću ga opet”.

10:28h

10:22 DIK: Izlaznost do 9 sati 6,4 odsto

Predsednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša kazao je da izborni dan protiče bez većih nepravilnosti i da je do 9 sati glasalo 6.4 odsto građana Crne Gore.

U Andrijevici su do 9 sati izašla 1.263 birača, ili 6,58 odsto. U Baru 2.152 birača ili 5,4 procenta. U Beranama je glasalo 1.298 građana, ili 5,54 odsto, Bijelom Polju 1.751 ili 4,4 odsto, Budva 1366 birača, ili 7,25 odsto.

10:01h

09:30 CEMI: Do 9 sati 6,6 odsto birača

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na predsednilčkim izborima do 9 sati glasalo je 6,6 odsto birača.

09:14h

Do osam sati glasalo 2,9 osto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do osam sati glasalo je 2,9 odsto upisanih birača ili oko 15.500 birača.

Kandidati na izborima su aktuelni šef države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zamenik predsednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović, predsednik Demokrata Aleksa Bečić, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser Jovan Radulović Jodžir.

Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. aprila. U drugom krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

09:14h

U Crnoj Gori danas se održavaju predsednički izbori, četvrti od obnove nezavisnosti. Predsednik države bira se na pet godina.

Biračka mesta otvorena su u sedam sati, a glasanje će trajati do 20 sati.

Pravo glasa imaju 542.154 birača, koji se opredeljuju između sedam predsedničkih kandidata.