Testo, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

genijalno

DA BI VAM LUDO TESTO ISPALO KAKO TREBA MORATE DA SIPATE 1 SASTOJAK U NJEGA: Trik posle kojeg nećete praviti grešku

Evo kako ćete postati pravi profesionalac u pravljenju svih ukusnih stvari od testa

Objavljeno: 17.03.2023. 20:26h

Ludo testo domaćice danas spremaju često, ali im ne uspeva uvek.

Postoji trik kako da do toga ne dođe.

Najbitnija stvar kad pravite domaće kiflice, pitu, pogaču i tome slično je da vam testo bude dobro. Neke domaćice se upravo iz tog razloga ne upuštaju u pravljenje specijaliteta od testa.

foto: Printscreen Youtube/Bokina kuhinja

Međutim, dobra vest je da sa ovim receptom nema greške jer uspeva svaki put. Evo kako ćete postati pravi profesionalac u pravljenju svih ukusnih stvari od testa.

Sastojci:

kilogram brašna

1 prašak za pecivo

1 kašika soli

1 dl ulja

foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

4 dl jogurta

2,5 dl mleka

1 sveža kockica kvasca

2 supene kašike šećera

foto: Printscreen/TikTok/belspies

2 jaja

Priprema:

Kao i kod pripreme drugih testa prvo stavite toplo mleko u koje ćete ubaciti malo šećera, kvasac, 2 kašike brašna. Malo promešajte tako da se istopi šećer da bi se brže podigao kvasac. Poželjno je da u prostoriji bude toplo da bi se brže postigla željena reakcija.

U drugoj posudi pomešati preostale sastojke. Kad je kvasac dovoljno nadošao sipati ga u sredinu brašna. Zamesiti testo da bude glatko. Ako se lepi za ruke dodajte još malo brašna.

foto: Profimedia

Nađite jednu kesu i testo stavite u nju. Možete ga malo pouljiti ili pobrašnjaviti da se ne bi zalepilo. Bitno je da dobro istisnete sav vazduh iz kese, a potom testo stavite u frižider, gde ga možete čuvati i do 7 dana.

Pre mešenja treba testo ostaviti malo na toplom mestu da krene, bar sat vremena, a što duže to bolje. Od ovog testa možete praviti podlogu za picu, slatke i slane kiflice, praviti lepinjice, mini pice, ali i sve drugo što vam padne na pamet.

(Espreso/Najžena)