Avatar, Foto: Promo

otkrivamo

OVAJ SVETSKI POZNATI FILM JE UKRADEN OD SRBA: Svi ste ga nekad GLEDALI, A UOPŠTE NE ZNATE DA JE IZ SRBIJE

O velikoj podudarnosti između Cameronovog filmskog ostvarenja i spomenutog romana navodno svedoče čitatelji ali i autor: “Knjiga i film su istovetni u najmanje tri ključna elementa, uz više manjih, ali značajnih detalja”, objašnjava Urošević za “Press”

Objavljeno: 17.03.2023. 09:55h

Scenario svetskog filmskog hita “Avatar” navodno je zasnovan na romanu “Tihana iz Erga” koji je 1984. objavio srpski pisac Predrag Urošević.

Roman je izašao u sklopu “Prosvetine” edicije “Plava ptica”, a početkom devedesetih godina prošlog veka RTS je napravio i scenariio za film koji nikad nije snimljen, piše list “Press”.

O velikoj podudarnosti između Cameronovog filmskog ostvarenja i spomenutog romana navodno svedoče čitatelji ali i autor: “Knjiga i film su istovetni u najmanje tri ključna elementa, uz više manjih, ali značajnih detalja”, objašnjava Urošević za “Press”.

Najpre, u oba slučaja glavni junak je bačen u šumski svet nepoznate planete, naseljen bićima koja obožavaju prirodu i žive u skladu s njom.

foto: Promo

Drugo, na oba mesta glavni junak (u “Avataru” Jack, a u “Tihani” Dugokosi) sreće mladu devojku s te planete, koja je i glavna junakinja i vodiča kroz taj svet i događaja u njemu, sve do katastrofalnog kraja.

Oba umetnička dela prožeta su detaljima koji su gotovo identični. U centru radnje “Avatara” je sveto drvo ispod kojeg se krije vredna ruda do koje Zemljani pokušavaju doći.

U “Tihani” se umesto stabla pojavljuje tanana, vrste biljke koja ispušta svete sokove energije, bez kojih nijedan stanovnik planeta ne može opstati, a na koju su se nameračila bića iz druge galaksije.

Iako će mnogi postaviti pitanje kako je Cameron mogao doći do tog romana iz Srbije i na takav način ga plagirati, Urošević i za to ima odgovor:

“Do moga romana mogao je doži na više načina. Indikativno je da je domaća televizija RTS još početkom devedesetih godina napravila scenarij za film i igranu seriju, koji je pisan upravo po motivima mog romana. Nažalost, realizacija je obustavljena nečijom zabranom iz vrha RTS-a, ali sam čuo da je scenarij kasnije preveden na engleski jezik i ponuđen producentskim kućama u svetu. Kasnije o tome ništa nisam čuo, sve donedavno, kada sam vidio Cameronov film i u njemu prepoznao radnju svog romana“, priča Urošević.

Camerona su ranije optužili Rusi koji tvrde da je scenarij za “Avatar” ukrao iz barem deset ruskih romana.

(Espreso)