Sipanje ulja u šerpicu, Foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

biće ukusniji

PRAVA ZAPRŠKA ZA PASULJ SE SPREMA SAMO NA 1 NAČIN: Brašno ne postoji U TOME, pravićete je samo PO OVOM RECEPTU

Ono što ne znaju svi jeste da može da se napravi i bez brašna

Objavljeno: 16.03.2023. 17:47h

Danas postoje mnoga jela za koja je potrebna zaprška.

Između ostalog to je i pasulj.

Ono što ne znaju svi jeste da može da se napravi i bez brašna.

Klasična zaprška za pasulj

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Pravi se od ulja (masti), brašna i mlevene paprike. Priprema je laka - brašno se uprži do zlatne boje, doda se paprika i polako se razredi sa malo čorbice iz lonca sa kuvanim pasuljem. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.

foto: Printscreen Youtube

Zaprška sa lukom i paradajzom

Prvo pasulj potpuno skuvajte, a nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i mlevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Pržite jelo dok se ne zgusne.

foto: Printscreen Youtube

Zaprška bez brašna

Popularna je u nekim kajevima severne Bugarske, a pravi se ovako - prvo se pasulj skuva, a u međuvremenu se u drugoj posudi ugreje ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vreme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, mlevenom paprikom i tada je spreman.

Pogledajte video u kojem Mirka Vasiljević priča kako sprema pasulj

(Espreso/Bonapeti.rs)