Gibanica u plehu, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

za doručak

OVAKO SE SPREMA GIBANICA NA STARINSKI NAČIN: Dodajte 1 SASTOJAK u NJU i biće HRSKAVA, recept će vas ODUŠEVITI

Preukusna je, a jedan sastojak joj daje još lepši ukus

Objavljeno: 13.03.2023. 19:35h > 19:40h

Spremite gibanicu na starinski način.

Recept će vas raspametiti.

Preukusna je, a jedan sastojak joj daje još lepši ukus.

Sastojci:

1kg brašna

0.5kg ovčijeg sira

250g kajmaka

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

10 jaja

250g masti

1dl ulja

2dl mleka

Priprema

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

U brašno sipajte ulje, dodajte malo soli i zamesite testo sa mlakom vodom. Dobro urađeno testo podelite na 21 komad i ostavite da odstoji. Potom ih razvijte u male kore.

Po tri male kore premažite mašću i složite jednu na drugu, pa razvlačite oklagijom da debljine kore za rezanca. Ovu koru pecite na plotni ili u pećnici sa obe strane. Kore će se odvojiti jedna od druge, tako da ćete dobiti tri pečene kore.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Isto uradite sa preostalim testom. Umutite 8 jaja, dodajte usitnjeni sir i kajmak i sve dobro izmešajte. Posebno otopite mast. Na dnu tepsije sipajte 1-2 kašike masti, složite kore i premazujte ih sirom. Na kraju umutite dva jaja sa mlekom i prelijte preko složene gibanice. Poprskajte mašću i pecite u rerni.

(Espreso/Najžena)