Makedonska sarma na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ aristotel piperka

NJAM NJAM

MAKEDONCI SARMU NE MOGU DA ZAMISLE BEZ 1 ZAČINA: Obavezno ga STAVLJAJU u NJU, zbog toga je UKUSNIJA od NAŠE

Sada pogledajte njihov recept za sarmu koji kida

Objavljeno: 07.03.2023. 19:09h

Makedonci imaju svoje specijaliete po kojima su prepoznatljivi.

Sada pogledajte njihov recept za sarmu koji kida.

Ukusnija je od naše zbog jednog začina koji dodaju.

Zapečena sarma ili sarma iz rerne. Kažu da je ovakva priprema sarme na Makedonski način. Sastojci za pripremu su isti kao kod klasične kuvane sarme samo se sama priprema malo razlikuje.

Sastojci:

700 gr mešanog mlevenog mesa

500 gr crnog luka

foto: Printscreen/Youtube/ aristotel piperka

100 gr pirinča

50 ml ulja

1 kašika suvog začina

1 kašičica soli ili po ukusu, zavisno koliko je kupus slan

1 kašičica tucane ljute paprike, ko voli

1 kašika crvene, mlevene, slatke paprike

1 glavica kiselog kupusa

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/ aristotel piperka

Luk sitno iseckati ili samleti pa staviti sa uljem i suvim začinom da se prodinsta.

Kada se luk dinstao nekih 15 minuta, dodati mleveno meso, malo vode i opet malo dinstati.

U drugu šerpu stavimo pirinač i nalijemo vode pa ostavimo da se kuva 10 – 15 minuta.

Taman dok nam se meso izdinsta.

Mesu dodamo začine i opet malo dinstamo.

foto: Printscreen/Youtube/ aristotel piperka

Pirinač procedimo i dodamo mesu pa sve sjedinimo.

Kupus operemo, odvojimo listove i isečemo žilice, ako su nam listovi preveliki presečemo ih tu gde je žilica i nju odstranimo.

Stavljamo kašikom na početak lista smesu od mesa pa preklopimo od dole malo preko mesa, pa malo sa leve strane i malo sa desne i onda urolamo sve zajedno.

Slaćemo u pouljenu keramičku ili vatrostalnu tepsiju gusto, jednu do druge, da jedna drugu drže, da se ne odmotaju.

Nalijemo vode pola tepsije, poklopimo poklopcem ili alu folijom i stavimo da se peče na 180 stepeni nekih sat vremena.

foto: Printscreen/Youtube/ aristotel piperka

Posle sat vremena skinemo poklopac, pogledamo koliko ima vode ako je potrebno dolijemo.

E sad, neko stavlja zapršku, a neko ne.

Ako stavljate onda 100 ml ulja zagrejete i stavite kašiku brašna, malo mešate pa kašiku crvene, mlevene paprike i opet mešamo par minuta.

Tom smesom prelijemo papriku pod uslovom da ima vode u tepsiji do pola.

foto: Printscreen/Youtube/ aristotel piperka

Druga vrsta zaprške je kašika brašna, kašike mlevene crvene paprike i čaša vode se razmute i prelije se preko sarme.

Ostaviti tako još 30 minuta da se peče, da bi se i sarmice odgore malo zapekle.

Poslužiti toplu.

Prijatno.

(Espreso/Domaćirecepti.net)