Luk, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

sjajno

TRIK KOJIM PROFESIONALNI KUVARNI NEUTRALIŠU MIRIS PRŽENOG LUKA: Biće vam žao što OVU CAKU RANIJE NISTE ZNALI

Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u celu kuću, kosu i garderobu

Objavljeno: 06.03.2023. 13:06h

Zbog mirisa koji se oslobađa tokom dinstanja, priprema jela koja u sebi sadrže luk nije baš omiljena.

Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u celu kuću, kosu i garderobu.Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbeći.

foto: Profimedia

Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.

Nakom seckanja crnog luka, potrebno je spustiti ga u tiganj sa zagrejanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.

Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Takođe, moguće je izbeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška.

Ovaj trik takođe koriste i profesionalni kuvari.

(Espreso/Krstarica)