Parking mesto za invalide, Foto: Printscreen/Emisija SAT - Zvanični kanal, Instagram

sramota

ŽARDINJERE ZA CVEĆE BITNIJE OD PARKING MESTA ZA MALOG PETRA? Komšije u Beogradu pale na TESTU LJUDSKOSTI!

Jednu porodicu u Beogradu sa detetom koje ima tešku bolest zatekla je jako neprijatna situacija

Objavljeno: 01.03.2023. 19:03h > 13:55h

Većina modernih javnih parking mesta ima posebne oznake koje označavaju mesto za osobe sa invaliditetom, ali šta je sa parkiralištima ispred zgrada u kojima žive osobe kojima je kretanje otežano te im rezervisano parking mesto u blizini ulaza neizmerno znači?

Pravo na rezervisano parking mesto imaju osobe sa telesnim oštećenjem donjih ekstremiteta od 90 -100%. Kako se navodi na sajtu Regionalne alijanse za cerebralnu paralizu, postupak za ostvarenje prava na rezervisano parking mesto u Beogradu se pokreće podnošenjem pismenog zahteva sa pratećom dokumentacijom na šalteru pisarnice Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Mesto rezervisano za invalidefoto: Printscreen/Emisija SAT - Zvanični kanal

Dalje nadležne institucije donose odluku te na terenu obeležavaju određeno parking mesto kao rezervisano samo za osobe sa invaliditetom.

Nažalost, već i ptice na grani znaju o problemu koji je u Beogradu postao svakodnevica, a to je bespravno parkiranje na mestu rezervisano za osobe sa invaliditetom. Kao da već nije dovoljno teško živeti sa invaliditetom, tim poteškoćama u velikoj meri doprinose i bahati vozači koji se bez ikakve griže savesti nepropisno parkiraju na mesta na koja nemaju prava.

Rezervisana parking mesta na javnom parkiralištufoto: Printscreen/Emisija SAT - Zvanični kanal

A jednu porodicu u Beogradu sa detetom koje ima tešku bolest zatekla je jako neprijatna situacija kada su, konačno obezbedivši rezervisano parking mesto za invalide, otkrili u kakvom okruženju žive.

Naime, Petar Lađević boluje od Leš Nihanovog sindroma. Ovaj divan dečak je mentalno očuvan, ali ne sedi, ne puzi, ne može da hoda i jako teško koristi rukice koje su mu većinu vremena zarobljene u imobilizatorima, jer ga njegova bolest konstantno tera da se povredi (ugrize, udari...) iako on to ne želi. Zato, Petar mora da koristi invalidska kolica koja su njemu bukvalno ruke i noge te bez njih ne može ni da se kreće ni da sedi.

A kada su Petrovi roditelji od nadležnih institucija uspeli da dobiju pravo na rezervisano parking mesto ispred zgrade u kojoj žive te o tome blagovremeno obavestili svoje ljude koji žive u zgradi, komšije su pale na testu ljudskosti. Petrova mama, Sanja Petrović Lađević, ispričala je za Espreso kakva prepreka je nju i njenog supruga zatekla u borbi da svom sinu obezbede normalno detinjstvo.

"Zapravo, hteli smo da na kulturan, fin i vremenski prihvatljiv način obavestimo komšije da će u roku od nekoliko nedelja biti postavljen znak za rezervisano parking mesto za invalide i iscrtano i obeleženo. Onda smo doživeli da naše komšije žele bas na to mesto da stave žardinjere za cveće, a nama kao "olakšicu" ponude neko drugo parking mesto, iako su sva mesta javna površina i sama zgrada, odnosno ulaz nemaju prava da prisvajaju bilo koji deo parkinga/zemljišta", ispričala nam je Petrova mam.

Nažalost, oni su i ranije nailazili na prepreke. Podsetimo, prošle godine smo pisali i situaciji kada su imali poteškoća da unesu posebna invalidska kolica u avion iako kolica koja Petar koristi imaju sertifikat koji potvrđuje da se ista mogu koristiti i u avion.

Iako Petrovi tata i mama ne odustaju u borbi da sinu podare normalno detinjstvo kao što ga imaju njegovi vršnjaci, ne kriju koliko ih ovakve situacije užasavaju, a posebno nedostatak ljudskosti.

Došli smo u situaciju da nas je sramota njihovog nemanja sramote. Moram da napomenem da su komšije koje su se javile i nudile neko drugo rešenje, koje nama ne odgovara, porodični ljudi sa decom. I ne znam kako neko može sebi da dopusti osećanje samoživosti i samo svog komfora ko i sam ima decu kod kuće i treba da ima bar tu dozu empatije i solidarnosti kada je reč o bolesti deteta", priča dalje za Espreso Petrova mama.

Ona je dalje naglasila da ovog puta državne institucije nisu zakazale već da im je nedostajala solidarnost i empatija komšija.

Iako bi upravnik, u ovom slučaju upravnica zgrade, trebalo da se ovim problemom najviše pozabavi, ovog puta je bila "po strani".

"Upravnica zgrade se nije, lično, oglašavala ali jeste njen suprug koji je u suštini na "našoj" strani ali nije bilo daljeg udubljivanja u sam problem", ispričala je za kraj Sanja.

Parking mesto će u svakom slučaju biti obeleženo, ali ono što je tužno je da će ova porodica i dalje morati da deli prostor sa ljudima bez razumevanja te iste svakodnevno sretati.

Ovaj slučaj podsetio nas je na još jedan koji se pre 2 godine desio u Boru, kada su stanari zgrade 117 u ulici 3. Oktobar većinski izlgasali da se ukloni rampa podignuta zbog dečaka Nikole Smolovića koji ima celebralnu paralizu.

Sporna rampa ispred zgrade

Pokažimo da ljudskost nije izumrla i pomozimo Petru da koliko toliko ima normalno detinjstvo i pokušajmo zajedničkim snagama da ga postavimo na noge.

Njemu je neophodno mnogo vežbi koje iziskuju značajnu sumu novca, zatim lekovi koji mogu da regulišu kiselinu, suplementi, defektološki i logopedski tretmani, specijalističi pregledi, hodalica, neurološka kolica, ortopedska pomagala, fizikalne terapije, terapije sa delfinima, troškove putovanja, sredstva za smeštaj za vreme terapija van mesta stanovanja, kao i pomagala za vežbanje u kućnim uslovima.

Za Petrovo srećnije detinjstvo! Budimo humani!

Upiši 592 i pošalji na 3030.

(Espreso)