Kuvano vino, Foto: Printscreen/Youtube/Secerko's Kitchen

OBRATITE PAŽNJU

ČUVENI DEDIN LEK PROTIV GRIPA: Ovaj NARODNI LEK je star koliko i SRBI (RECEPT)

Kada telesna temperatura raste, središnji nervni sistem alarmira žlezde zaduženje za znojenje da ispuštaju znoj, što rezultira rashlađivanjem tela

Objavljeno: 24.02.2023. 09:20h > 09:23h

Svi ste čuli za kuvano rakiju i mnogi od vas je koriste kako bi se zagrejali u hladnim danima.

Ali da li ste znali da je ona i odličan prirodni lek? Donosimo vam recept koji će vam biti od koristi

Sastojci:

4 supene kašike šećera,

250 ml meke rakije (10 do 12 gradi)

100 ml vode.

Priprema:

U metalnu šerpicu ili džezvu stavite šećer da se karamelizuje, kada to postignete skinite sa ringle pa dodajte odmah rakiju i vodu. Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi.

Služiti toplo i to isključivo u društvu dobrih prijatelja jer se može desiti da vas ovaj čaj natera da kažete ono što trezni inače ne biste. Kako bi sprečili grip ili simptome prehlade, umotajte se u ćebe kako biste se preznojili.

foto: Profimedia

Ako niste ljubitelj rakije, kuvano vino ima skoro isto dejstvo, ali sasvim drugačiji ukus.

Potrebo je:

500 ml crnog vina, 200 ml vode, 3 kašike šećera, pola kašićice cimeta i pola kašićice karanfilića.

U šerpicu stavite 200 ml vode, dodajte 3 kašike šećera, pola kašičice cimeta i pola kašićice karanfilića. Pustite da voda provri.

Kada provri dodajte 500 ml suvog crnog vina i čim se vino malo zagreje sklonite sa vatre.

Kako kuvano vino i kuvana rakija deluju?

Tajna je u preznojavanju. Preznojavanje kao terapija je veoma praktična i delotvorna jer sa njom regulišete telesnu temperaturu. Kada telesna temperatura raste, središnji nervni sistem alarmira žlezde zaduženje za znojenje da ispuštaju znoj, što rezultira rashlađivanjem tela.

(Espreso)