Krompir, Foto: Printscreen/TikTok/onceupona_dawn

VAŽNO

OVAJ KROMPIR SADRŽI OTKRIVNU MATERIJU, IZBEGAVAJTE GA: Stručnjaci upozoravaju

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uslovima može biti opasan za zdravlje.

Objavljeno: 23.02.2023. 22:13h

Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika, a prenosi Hina.

Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan za zdravlje.

foto: PRINTSCREEN/YT/CHEF JACK OVENS

U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Institut savetuje da se zbog toga izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.

Međutim, krompiru koji nije jako zahvaćen tim promenama mogu se odstraniti klice i zeleni delovi i nakon toga se može bezbedno konzumirati.

(Espreso/Krstarica)