Slanina, Foto: Profimedia

paŽnja

NIKADA VIŠE VAM NEĆE PASTI NA PAMET DA JEDETE SLANINU: Niste ni svesni koju ŠTETNU STVAR SADRŽI U SEBI

Neki ljudi menjaju spomenutu nezdravu hranu govedinom ili ćuretinom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ni ove namirnice nisu nimalo zdravije. Zapravo, prerađeno meso bi trebalo izbegavati što je više moguće

Objavljeno: 14.02.2023. 12:12h

Nije čudo da je slanina pozicionirana visoko na listi omiljenih namirnica velikog broja ljudi. Za nju, kao za malo koju, sasvim sigurno važi i ona čuvena dilema – da li je baš sve što je ukusno i nezdravo? Oko toga da li je slanina nezdrava ili naprotiv, veoma korisna za naš organizam, „koplja lome“ i stručnjaci za ishranu, lekari, ali i konzumenti. Neosporno je, međutim, da se neki sastojci koji su važni za procese u našem organizmu, nalaze samo u mesu.

Slanina je puna proteina

Kompleks vitamina B

Slanina je bogata selenom

Fosfor, gvožđe, magnezijum, cink

Slanina je izvor Omega 3 masnih kiselina

Slanina pomaže da se smanji stalni osećaj gladi

Šta sa rizicima konzumiranja prerađenog mesa?

foto: Printscreen/TikTok/noflakeysalt

Nutricionisti, međutim, upozoravaju da veliki unos prerađenog mesa, pa i slanine može da poveća rizik od ozbiljnih bolesti. Ograničenje studija na koje se pozivaju je suštinski činjenica da ljudi koji imaju tendenciju da jedu velike količine prerađenog mesa takođe uglavnom vode nezdrav život, tako da ne postoji precizan način da se utvrdi da li je baš prerađeno meso ono što uzrokuje stvarnu štetu.

Ključ je u umerenosti.

(Espreso/Eklinika)