Silvija Slamnig, Foto: Kurir TV

kurir tv

RAT U UKRAJINI: Kakva bi osveta Rusije bila, ako Ukrajina projektilima napadne Krim?

Gosti Usijanja analiziraju sve okolnosti i na frontu i u geopolitičkom kontekstu

Objavljeno: 11.02.2023. 16:07h > 16:09h

353. je dan ruske agresije na Ukrajinu. Izvedeni su raketni udari na energetske objekte širom zemlje. Eksplozije su u Dnjepropetrovsku, Harkovu, Odesi, a žestoki sukobi se i dalje vode oko Bahmuta i Zaporožja. Bahmut je gotovo opkoljen, zauzeta je Krasna gora sa koje se mogu gađati putevi koji vode ka unutrašnjosti Ukrajine. I ovo je početak nove ruske ofanzife, kažu vojni stučnjaci. S ruske strane stižu navodi da među Ukrajincima "opada moral" i da odbijaju odlazak na front, a čak i da plaćaju da do toga ne dođe. S druge strane, mogu se čuti tvrdnje da će Ukrajina tek sad pojačati svoj vojni kapacitet nakon dolaska nemačkih tenkova, dalekodometnih projektila i obećanih borbenih aviona. Čak se navodi da bi vlasti Kijeva krenuli projektilima na Krim, mada iz Kremlja upozoravaju da bi to izazvalo strašnu osvetu!

Isti izvori smatraju da je evropska turneja Volodimira Zelenskog psihički pritisak na Vladimira Putina i da se tok rata tek sada ne može predvideti jer ni jedna ni druga strana neće odustati.

Gosti Usijanja analiziraju sve okolnosti i na frontu i u geopolitičkom kontekstu:

Duško Lopandić, stručnjak za međunarodne odnose i profesor evropskog prava i nekadašnji ambasador u Briselu

prof. dr Radomir Milašinović, jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i nekadašnji dekan Fakulteta bezbednosti

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

(Espreso/Promo)