Meso, Foto: Printscreen Youtube/Dozus Cook

OBRATITE PAŽNJU

OVA GREŠKA KOD PRIPREMANJA MESA JE NAJOPASNIJA PO ZDRAVLJE: Bakterije će se PROŠIRITI i po hrani, i po ORGANIZMU

Preporuka je da uvek dubinski operete bilo koji deo kuhinje na kom je stajao sirov komad mesa

Objavljeno: 06.02.2023. 10:32h

Meso je sastavni deo ishrane u većini domaćinstava sveta. Bez obzira preferirate li da jedete piletinu, svinjetinu, junetinu ili divljač, ove namirnice su odlični izvori proteina, ali i riboflavina, cinka, vitamina B6 i gvožđa.

Međutim, meso ima i neke potencijalne zdravstvene rizike. Većina ljudi brine o tome da meso termički dobro obradi pre konzumacije, ali i da opere ruke odmah nakon dodirivanja sirovog mesa jer ono može da sadrži bakterije poput salmonele, ešerihije koli i listerije. Nemojte zaboraviti da operete tanjir ili dasku na kojoj ste držali komad sirovog mesa nakon što ste ga prebacili na tiganj, roštilj ili u lonac.

Ako vratite termički obrađeno meso na isti neoprani tanjir na kom ste držali sirovo meso, bakterije se mogu proširiti na vašu kuvanu hranu i ugroziti vaše zdravlje.

foto: Profimedia

Preporuka je da uvek dubinski operete bilo koji deo kuhinje na kom je stajao sirov komad mesa.

Dinstanje na minimalno masnoće, kao i kuvanje mesa, pak, najbolji je način za termički obradu ove namirnice jer se u tim postupcima gubi najmanje hranjivih materija.

(Espreso/Žena blic)