Spremanje kavurme, Foto: PrintScreen/ YouTube/ KUHINJA I DOMACINSTVO by Eldar Durakovic

recept

U JUGI JE OVAJ SPECIJALITET BIO REDOVAN NA STOLU, SPREMA SE OD MESA SA SVINJSKE GLAVE: Žene su RECEPT znale NAPAMET

Jednostavan način da se spremi ovo popularno jelo

Objavljeno: 04.02.2023. 19:04h

Kavurma je vrsta jela spremljena od iznutrica (ovčije ili svinjsko meso). Iznutrice i kožica, mogu se dodati i čvarci i komadići mesa, isprže se i konzerviraju tako što se zaliju rastopljenom svinjskom mašću. Služi se sa turšijom ili se jede hladna.

Ovaj specijalitet je bio veoma popularan u staroj Jugoslaviji.

Kavurmafoto: PrintScreen/ YouTube/ KUHINJA I DOMACINSTVO by Eldar Durakovic

Sastojci:

meso od svinjske glave

kožure

meso od kičme

so, biber, lovorov list, crvena paprika

Priprema:

U šerpu sipajte dosta vode i stavite svinjsku glavu, meso od kičme i kožure. Krčkajte dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Onda povaditi kosti, a meso kuvati još malo. Zatim izvaditi meso i kožure iseckati nožem, na komade razlicite veličine. Tako isečeno meso i kožure vratiti na ringlu da se prži, pa dodati vode, da ne bude mnogo gusto, i da bi mogla kasnije da se veže. Dok se prži dodati so, biber, lovorov list, papriku, po ukusu. Pržiti tako još neko vreme, nekih 15 min.

Kavurmafoto: PrintScreen/ YouTube/ KUHINJA I DOMACINSTVO by Eldar Durakovic

Kod spremanja mesa, uvek je bitno da pratite recept.

(Espreso/Stvar ukusa)