Zdravica, Foto: Pavel Horak / Wavebreak / Profimedia

narodno verovanje

KAD ČUJETE ZAŠTO SE NE NAZDRAVLJA VODOM, VIŠE NIKAD TO NEĆETE UČINITI! Iza ovog običaja se krije JEZIVO verovanje

Koren ovog običaja nalazimo još u antičkom vremenu

Objavljeno: 26.01.2023. 11:17h

Dok smo u nekom društvu i neko izrazi želju da nazdravi, dogodi nam se da, ukoliko nam je čaša sa pićem u tom trenutku prazna, krenemo da nazdravimo čašom vode.

Tom prilikom skoro uvek čujemo upozorenje: "Vodom se ne nazdravlja!" A zašto je to tako?

Možda zvuči neverovatno, ali poreklo ovog nama sasvim svakodnevnog običaja zapravo je drevno i jezivo.

Iako nam se u trenutku možda učini da je ovakav zahtev glup ili deluje kao opravdanje da se još malo popije, ono što se krije iza ovog običaja zapravo nije nimalo naivno.

Zdravicafoto: Profimedia

Koren ovog običaja nalazimo još u antičkom vremenu, i povezan je sa Hadom, odnosno podzemnim svetom mrtvih. Naime, kod starih Grka postojalo je verovanje da čovečja duša nakon njegove smrti odlazi u Had, a da se u njemu nalazi tužna ravnica sa belim divljim cvećem. Ovom ravnicom protiče pet reka: reka Stiks – ledena, reka mržnje, zatim Aheron – reka bola, Kokitus – reka jadikovanja, Flegeton – reka vatre i Leta – reka zaborava.

Duša pokojnika koja dođe u Had, pije vodu iz reke Lete kako bi zaboravila prethodni život i patnje u njemu. Oni koji su verovali u reinkarnaciju smatrali su da duša pokojnika pije vodu iz ove reke kako bi u potpunosti zaboravila pređašnji život i kako bi se pripremila za novi.

Upravo u ovim legendama i verovanju starih Grka leži i koren običaja da se ne nazdravlja vodom. Ukoliko neko nazdravi čašom vode, po ovom verovanju, snaći će ga sudbina koja je gora od smrti i prerani zaborav!

Razmislite o ovome sledeći put kada krenete da nazdravite čašom vode.

(Espreso / Srbija Danas)