Bakin kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

njami

BAKIN KOLAČ PO ORIGINALNOM RECEPTU: Postali su tradicija NAJUKUSNIJEG DORUČKA, brza i laka priprema

Da li ste znali odakle nam dolaze vafli ili kod nas poznatiji bakin kolač?

Objavljeno: 19.01.2023. 23:17h

Dve evropske zemlje koje su možda najodgovornije za evoluciju vafla kakve danas poznajemo su Belgija i Holandija. Širom Evrope, nacije su razvile svoje recepte i ukuse za vafle.

U Ameriku holandski vafli stižu 1620. godine sa hodočasnicima. Tada počinju da se prelivaju javorovim sirupom, popularnim tečnim zaslađivačem koji je bio jeftiniji i dostupniji od granuliranog šećera, koji je morao da se uvozi.

Vafli su postali deo tradicije i sastavni deo najukusnijeg doručka, a kod nas su pozantiji kao bakin kolač ili galete.

foto: Profimedia

Sastojci:

250 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

1 kašičica ekstrakta vanile

3 kašike šećera

480 ml mleka

2 jajeta

50 g putera

foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Priprema: Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Odvojite žumanca od belenaca, pa žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilu i šolju mleka. Dodajte smesu sa brašnom i sjedinite, pa sipajte još jednu šolju mleka i umutite.

U belanca dodajte so i umutite u čvrst šne. Lagano ih umešajte u smesu sa žumancima. Zagrejte posudu za vafle i nauljite, pa sipajte malo dobijenog testa. Pecite vafle dok ne utrošite testo. Poslužite sa medom, voćem, čokoladom, džemom...

(Espreso/Stvar ukusa)