Hrana, Foto: Printscreen/youtube, Zorana Jevtić, Shutterstock

SPREMITE

AKO OVO NEMATE NA STOLU ZA SRPSKU NOVU GODINU, BOLJE JE NI NE SLAVITE: Obavezno je u svakoj DOMAĆINSKOJ KUĆI

Čekamo večeras Pravoslavnu (Srpsku) Novu godinu. Evo nekoliko recepata kojima ćete sigurno prijatno iznenaditi goste. Predlažemo da probate nešto novo − svinjski file, punjenu vešalicu i špikovanu teletinu.

Objavljeno: 10.01.2023. 13:53h > 14:00h

Evo nekoliko recepata kojima ćete sigurno prijatno iznenaditi goste, ali i sebe za večerašnji Doček. Predlažemo da probate nešto novo − svinjski file, punjenu vešalicu i špikovanu teletinu.

FILE SA SUVIM ŠLJIVAMA I BADEMIMA

POTREBNO JE

700 g svinjskog filea (4 komada), 100 g suvih šljiva bez koštica, 50 g blanširanog badema, 5 g soli, 20 ml ulja ZA SOS OD ŠLJIVA 15 g maslaca, 4 kašike džema od šljiva, 100 ml neutralne pavlake

PRIPREMA

File uzduž isecite na četiri trake, blago izlupajte i posolite. Pomešajte suve šljive i bademe, rasporedite ih po mesu, urolajte, pričvrstite čačkalicama i ispržite na zagrejanom ulju. Pečeni file presecite ukoso kao rolat i servirajte na tanjir. Za sos rastopite maslac u tiganju, dodajte džem od šljiva i neutralnu pavlaku. Kuvajte dok ne dobijete sos srednje gustine i njime prelijte meso.

PUNJENA VEŠALICA

POTREBNO JE

800 g svinjskog mesa bez kostiju, 60 g kačkavalja, 60 g šunke, 150 g slanine, 150 g brokolija, 5 g soli.

foto: Printscreen Youtube/Dozus Cook

PRIPREMA

Meso isecite na četiri dela i izlupajte tako da dobijete pravougaonik. Šunku, kačkavalj i slaninu isecite na trake. Na meso složite šunku i kačkavalj, urolajte, pa tako rolovano zamotajte u slaninu. Vešalice ispržite u vrelom ulju, a brokoli posebno obarite i servirajte kao prilog.

ŠPIKOVANA TELETINA

POTREBNO JE

700 g teletine od buta, 80 g šargarepe, 20 g belog luka, 5 g soli, 2 g mlevenog bibera, 30 ml ulja, 50 ml crnog vina, 2 lovorova lista, 50 g kukuruza šećerca, 4 lista zelene salate

PRIPREMA

Šargarepu i luk isecite na štapiće i njima špikujte teletinu. Stavite u sač, začinite, dolijte vino, ulje i vodu i pecite dva i po sata na 250 stepeni. Posebno skuvajte kukuruz šećerac. Pečenu teletinu secite popreko i servirajte sa kukuruzom.

Prijatno i srećno!

(Espreso/Žena)