Meso, Foto: Tamara Trajković

CENE HRANE

SVINJETINA SKUPLJA, JAJA RETKO ISPOD 20 DINARA: Evo šta je NAJVIŠE POSKUPELO na našim pijacama za MESEC DANA

Drastično poskupljenju u periodu od mesec dana, za 60 dinara, beleži cena šarana koji je najskuplji u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno: 08.01.2023. 13:20h

Nova godina na pijacama Srbije počela je sa nešto nižim cenama povrća nego što su bile pre mesec dana. Međutim, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, skuplja je riba i svinjsko meso nego na početku decembra, a cena jaja retko je gde niža od 20 dinara komad.

Kako pokazuju novi statistički podaci, u kategoriji povrća krompir ima najvišu nepromenjenu cenu od 120 dinara za kilogram u Šapcu, u najvećem broju drugih gradova nije jeftiniji od 100, dok najnižu cenu od 80 dinara kilogram ima na pijacama u Zaječaru, Valjevu i Užicu. Nije se menjala cena pasulja, pa je najskuplji u Novom Pazaru (700 din/kg), a kod ovog artikla je i najveći disparitet cene na domaćim pijacama, s obzirom na to da se u Valjevu prodaje za 250 dinara kilogram. U odnosu na prošli mesec pojeftinio je u proseku za 10 dinara sladak kupus, pa mu je sada najviša najčešća cena 50 dinara kilogram na većini pijaca dok je, zanimljivo, najjeftiniji u Beogradu, Zaječaru i Leskovcu (30 din/kg).

foto: Emilija Jovanović

Kod voća, jeftinije su za prosečno 10 dinara jabuke koje najvišu cenu imaju u Šapcu (120 din/kg), dok su upola jeftinije u Smederevu, što im je i najniža cena. S druge strane, na pijačnim tezgama na početku ovog meseca za 10 dinara skuplje su kruške koje najvišu cenu imaju u Beogradu, Novom Sadu i Kraljevu (200 din/kg), a najnižu u Vranju (100 din/kg). Potrošače su na početku godine zatekle i za oko 10 dinara više cene pomorandži na domaćim pijacama, pa su najskuplje one koje se prodaju u Kragujevcu (220 din/kg), a najjeftinije u Zaječaru (100 din/kg).

U kategoriji belog mrsa nije bilo promena cena. Sir najvišu cenu od 700 dinara kilogram ima u Zaječaru, Leskovcu i Novom Pazaru, a najnižu u Valjevu (300 din/kg). Kajmak takođe nije menjao svoju najvišu cenu od 1.500 dinara kilogram koliko košta na pijacama u Zrenjaninu, Zaječaru i Subotici, ali je za razliku od početka decembra ovaj artikal jeftiniji od 1.000 dinara samo u Vranju, gde košta 750 dinara kilogram. Više nema jeftinijih jaja od 17 dinara komad, kolika im je cena u Valjevu, u mnogim drugim gradovima njihova cena je dostigla 20, a rekordna je 25 dinara za komad u Novom Pazaru, kao i početkom poslednjeg meseca prošle godine.

foto: Tamara Trajković

Drastično poskupljenju u periodu od mesec dana, za 60 dinara, beleži cena šarana koji je najskuplji u Sremskoj Mitrovici (850 din/kg), u većini drugih gradova ga nema ispod 700 dinara, a najjeftiniji je u Nišu (580 din/kg), što je opet 100 dinara više nego na početku decembra. Najviša cena junetine od 1.100 dinara u Beogradu i Novom Pazaru nije se menjala, a ovo meso za mesec dana pojeftinilo za 30 dinara u Šapcu i Zrenjaninu, gde ima najnižu cenu (800 din/kg). Za 30 dinara, međutim, za mesec dana poskupela je svinjetina pa joj je sada najviša cena 720 dinara u Vranju, dok u Leskovcu ona košta 550 dinara kilogram. Kod telećeg mesa najviša cena od 1.500 dinara kilogram u Nišu i Pančevu nije se menjala, ali u drugim gradovima ove vrste mesa nema ispod 1.000 dinara, sa izuzetkom Zrenjanina, gde je teletina najjeftinija (900 din/kg).

Promene nema ni kod cene sveže piletine koja najvišu cenu ima u Vranju (330 din/kg), a najnižu u Šapcu (300 din/kg).

(Espreso/Blic)