Toplomer, Foto: Privatna arhiva

VAŽNO JE

Ovih SEDAM STVARI ima svaka kuća, a pravi su OTROV: Ni ne slutite koliko su OPASNE

Za dug i zdrav život važno se je zaštititi od štetnih hemikalija koja se kriju tamo gde ih najmanje očekujemo.

Objavljeno: 02.01.2023. 14:34h > 14:39h

Bisfenol A

Gde se nalazi: Sastavni je deo konzervi u kojima se čuva hrana, a koristi se i u proizvodnji plastičnih boca i drugih predmeta od ovog materijala.

Štetne posledice: Otežava rad endokrinih žlezda, a u telu ima slično delovanje kao hormon estrogen koji može da izazove prevremeni ulazak u pubertet, probleme s plodnošću, ali i naruši pravilan rad srca.

Kako ga izbeći: Jedite zdravu, svežu i organski uzgojenu hranu i ograničite upotrebu hrane i pića iz konzervi i plastike.

Atrazid

Gde se nalazi: Herbicid koji se obično koristi za suzbijanje korova na prehrambenim kulturama.

Štetne posledice: Menja hormonalnu ravnotežu kod ljudi i izaziva neplodnost.

Kako ga izbeći: Kad radite u vrtu, koristite organska đubriva, a ograničite upotrebu ozbiljnih pesticida i herbicida.

Ftalati

Gde se nalaze: Ftalati se najčešće dodaju plastičnim predmetima da bi povećali njihovu mobilnost i da bi što dublje održali bilo kakav veštački miris. Zato se mogu naći u širokom rasponu predmeta od plastičnih zavesa za tuš kabinu, preko lakova za nokte do boja za zidove.

Štetne posledice: Narušavaju hormonalnu uravnoteženost u telu, a posebno remete lučenje testosterona i ženskog hormona estradiola koji je važan za razvoj ženskih grudi.

Kako ih izbeći: Izbegavajte proizvode s veštačkim mirisima, proizvode napravljene od vinila koji sadrži ftalate i trudite se da hranu čuvate u posudama od stakla i keramike.

Perhlorati

Gde se nalaze: Oni su sastavni deo raketnog goriva, zapaljivih sredstava za vatromet i baklje pa je njime „zaraženo“ svako područje na kojem su testirani, ispaljivani ili deaktivirani ti proizvodi. Neke studije su pronašle značajne navode perklorata u jajima, mlečnim proizvodima, voću i povrću koje je odgajano na takvim područjima.

Štetne posledice: Utiče na rad štitne žlezde koja upravlja svim hormonima u organizmu, a posebno jer sprečava da primi jod koji joj je potreban za normalan rad.

Kako ih izbeći: Uvek dobro znati poreklo hrane koju jedemo, ali u ovom slučaju vrlo je teško izbeći namirnice koja sadrži perklorate. Da bi smanjili posledice ovog jedinjenja, korisno je jesti hranu bogatu jodom poput morskih plodova ili obične joridane soli

foto: Profimedia

Olovo

Gde se nalazi: Najveći „zagađivač“ olovom su bolje za zidove na bazi ovog metala, a može se pronaći i u vodi koja nije odgovarajuće filtrirana ili prolazi kroz stare cevi.

Štetne posledice: Olovo je toksin koji se teško izbacuje iz organizma, a može izazvati niz problema. Povećava nivo hormona kortizola u organizmu koji se više luči u stresnim situacijama.

Kako ga izbeći: Jedite zdravu i organski uzgojenu hranu i pijte filtriranu vodu. Ako počinjete renoviranje doma, nemojte zaboraviti na vodovodne cevi.

Živa

Gde se nalazi: Živa je nusproizvod teške industrije koja se može pronaći u velikom broju riba i morskih plodova.

Štetne posledice: Velike količine žive u organizmu utiču na menstrualni ciklus žene i njenu ovulaciju, ali oštećuje ćelije gušterače, koja proizvodi insulin i reguliše nivo šećera u krvi.

Kako ih izbeći: Nemojte izbegavati da jedete ribu i morske plodove, ali birajte manje primerke poput jadranske sardine. Što je riba manja, to je i manja mogućnosti da apsorbuje ovaj metal.

Perfluorirane hemikalije (PFC)

Gde se nalaze: Koriste se u proizvodnji posuđa s neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha, odeće koja je napravljena na način da odbija prljavštinu, ali i za pakovanje hrane – primer kutija za picu ili kesica kokica namenjena za pripremu u mikrotalasnoj.

Štetne posledice: Ove hemikalije utiču na pravilan rad štitne žlezde, a samim time i na sve hormone u organizmu. Neke studije su pokazale da česta izloženost istima, smanjuje plodnost kod oba pola.

Kako ih izbeći: Čitajte deklaracije i informišite se kod specijlizovanih prodavaca o hrani i posuđu koje želite da kupite i koristite u svom domu.

(Espreso/Krstarica)