OVO MORATE ZNATI O PIHTIJAMA PRE NEGO ŠTO IH KRENETE JESTI: Evo koje ZDRAVSTVENE probleme REŠAVAJU K'O OD ŠALE
Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

PAŽNJA

OVO MORATE ZNATI O PIHTIJAMA PRE NEGO ŠTO IH KRENETE JESTI: Evo koje ZDRAVSTVENE probleme REŠAVAJU K'O OD ŠALE

Istina je da su pihtije jedan od najzdravijih srpskih specijaliteta, a zašto je to tako čitajte u nastavku teksta

Objavljeno: 14:07h

Pihtije su veoma zdrav specijalitet koji sanira čak 8 zdravstvenih problema i stoga treba što više da ih jedete tokom zime, piše Kurir Stil.

Ljudi ili vole pihtije ili ih ne vole uopšte. Srbi imaju jedan izraz koji glasi ovako: "I pihtije dolaze s godinama" Aludirajući da se ovaj specijalitet zavoli tek u kasnom životnom dobu.

Ipak, istina je da su pihtije jedan od najzdravijih srpskih specijaliteta, a zašto je to tako čitajte u nastavku teksta.

Želatin je belančevinasti proizvod, bezbojna ili žućkasta supstanca bez mirisa i ukusa koja se dobija kuvanjem kože, kostiju ili vezivnog tkiva goveda, svinja ili konja, koje je na našim prostorima vezano za spremanje pihtija.

1 / 5 Foto: Youtube printscreen Brzo Lako Ukusno

Želatin je hidrolizovni oblik kolagena koji se dobija parcijalnom hidrolizom kolagena izdvojenih iz kože, kostiju ili hrskavice vezivnog tkiva. Zagrejan želatin se topi, a kad se ohladi opet je čvrst, a pomešan sa vodom formira polugel. Ako se potopi u vodu, deo supstance se rastvara. Postojan je u veoma malom temperaturnom opsegu. Glavni je sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja. Dobijen je hidrolizom od kolagena, protein koji daje snagu i potporu tkivima i organima. Za skuplja korišćenja kao što su fotografska i farmaceutska, koristi se želatin koji se dobija iz goveđih kostiju. Danas se pored svinjskog i goveđeg koristi i riblji želatin, piše Ordinacija.tv

Goveđi želatin sadrži dijetetski kolagen, prolin, glicin i protein. Smatra se da ima pozitivan uticaj na zdravlje kože, kose i noktiju, pomaže kod bolova u zglobovima, zateže kožu, dobar je za probavni i imuni sistem, a pretpostavlja se i da smanjuje pojavu celulita. Trećinu svih aminokiselina u želatinu čini glicin koji je poznat po antiupalnim dejstvima pa je dobar kod zarastanja ranam regeneracije kože, a povoljno utiče i na kvalitet sna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.