Butkica na pekarski način, Foto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

preukusno je

BUTKICA NA PEKARSKI NAČIN, IDEALNA ZA PRAZNIČNU TRPEZU: Služi se isključivo uz jedno od OMILJENIH PIĆA (RECEPT)

Recept za butkicu koji će vas oduševiti, oduševite svoje najmilije za praznike

Objavljeno: 28.12.2022. 09:21h

Kuvamo butkicu na pekarski način, izuzetno ukusno jelo, koje zahteva malo dužu pripremu. Idealna je za praznične dane koji dolaze.

Potrebni sastojci, za 6 osoba

1 svinjska butkica od oko 2 kg ili 2 kolenice 1 kašika soli 1 kašičica bibera u zrnu 1 glavica crnog luka 2 lovorova lista 4 čena belog luka

Za garnirung:

1,5 kg krompira 300 g crnog luka 1 kašika soli 1 kašičica mlevenog bibera 1 kašičica mlevene paprike 1 kašika majorana 1 vezica peršunovog lista 4 kašike ulja

Priprema:

Butkicu dobro oprati, eventualne ostatke dlačica spržiti i oguliti, ako na koži postoji pečat, iseći ga. Staviti meso u šerpu, pa sipati vode koliko je potrebno da se meso prekrije. Posoliti, začiniti biberom u zrnu, očišćenim i prepolovljenim crnim lukom, lovorovim listom i belim lukom. Prokuvati, a zatim poklopiti i na tihoj vatri kuvati još 1,5-2 sata dok skoro potpuno ne omekša. Nakon toga ocediti i položiti u veliku tepsiju.

Butkicafoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Za garnirung:

Očistiti krompir i crni luk, iseći ih na šnite, posoliti, pobiberiti, posuti alevom paprikom, majoranom i sitno seckanim peršunovim listom. Dodati ulje i dobro izmešati. Zatim sve staviti oko butkice i peći na srednjoj temperaturi oko 1 sat. U međuvremenu meso okrenuti nekoliko puta, a prilog promešati. Jelo je spremno za služenje kada dobije lepu, rumenu boju i zajedno sa krompirom i lukom potpuno omekša. Pre serviranja odvojiti kost, a meso iseći na komade, pa ih vratiti na kost tako da se ponovo dobije izgled butkice. Položite je na odgovarajuću tacnu i poslužiti sa lukom, krompirom i turšijom.

Butkica na pekarski način se poslužuje uz hladno pivo.

(Espreso/juznasrbija.info)