Zatvor, Foto: Nebojša Mandić

UHAPŠEN

AZIJSKI "EL ČAPO" IZRUČEN AUSTRALIJI: Uhapšen prošle godine u Holandiji, sada mu PRETI DOŽIVOTNA ROBIJA!

Policija je u Ceovoj u Melburnu pronašla preko četiri miliona australijskih dolara u gotovini, 99 dizajnerskih torbica i žuti Lambordžini

Objavljeno: 22.12.2022. 08:49h

Najtraženiji azijski kralj droge Ce Ći Lop (59) izručen je Australiji gde mu preti doživotna zatvorska kazna.

Ce, poznat kao "azijski El Čapo", optužen je za vođenje multimilijarderske trgovine drogom u nekoliko zemalja, od Japana do Novog Zelanda, piše BBC.

Smatra se da je on na čelu organizacije koja dominira na ilegalnom tržištu droga u Aziji vrednom 70 milijardi dolara.

Narko-bosa kanadskog državljanstva prošle godine je na aerodromu u Holandiji uhapsi Interpol. Australijska policija objavila je slike naoružanih policajaca koji su ga u lisicama ispratili iz aviona na aerodromu u Melburnu, a danas bi Ce trebalo da se pojavi u lokalnom sudu.

Kriminalna grupa azijskog narko-bosa krijumčarila je ogromne količine metamfetamina, heroina i ketamina u Australiju u pakovanjima čaja. Optužbe Australije protiv Cea odnose se na operacije od 2012. do 2013. kada je u zemlju uvezeno metamfetamina u vrednosti od 4,4 miliona australijskih dolara, što je iznos od 2,98 miliona američkih dolara.

Policija je u Ceovoj u Melburnu pronašla preko četiri miliona australijskih dolara u gotovini, 99 dizajnerskih torbica i žuti Lambordžini. Australijska policija ga je lovila više od decenije. Kažu da je većina njegove droge završavala u Sidneju i Melburnu.

FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Vladimir Sporčić, Ilustracija
FOTO: Vladimir Sporčić, Ilustracija
FOTO: Nebojša Mandić

Ce je priveden na aerodromu Šiphol u Amsterdamu u januaru 2021. dok je pokušavao da se ukrca na avion.

Ce je odbacio optužbe za drogu. Tvrdio je da su njegovo hapšenje namestile australijske vlasti i da je australijska policija nezakonito organizovala njegovo proterivanje iz Tajvana u Kanadu uključujući zaustavljanje u Holandiji kako bi on tamo bio uhapšen.

U hapšenju Cea učestovalo je više od 20 agencija. Govorilo se da Ce poslednjih godina živi u Hongkongu, Makau i Tajvanu. U zatvoru je proveo devet godina nakon što je 90-ih uhapšen zbog trgovine drogom u SAD-u.

(Espreso/Telegraf/BBC)