Dragan Stojković Piksi, Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

"MENI JE OBRAZ ČIST, SRBIJA ĆE OPET BITI MOĆNA, NEMA PREDAJE"! Piksi otvorio dušu posle ispadanja sa SP (VIDEO)

Tok razgovora selektora Dragana Stojkovića možete pratiti na lajv blogu portala Espreso.rs

Objavljeno: 05.12.2022. 15:35h
14:15h

- Lista od 26 igrača koja je napravljena nije se pravila u kancelarijama, nije se gledao ničiji interes. To su bili igrači koji su izneli teret kvalifikacija, niko nije imao nijednu primebdu, a to se prvi put desilo u novijoj istoriji našeg fudbala. 

- Ja sam neko ko ima svoj stav i teško ga menjam i pošteno radim svoj posao za dobrobit našeg fudbala. Sami ste i vi konstatovali da je to realna slika, tako da ja nemam nikakvu grižu savesti da sam se ogrešio o nekog igrača ili ne daj Bože stavio nekog igrača radi nečijeg interesa.

- Napravili smo veliki uspeh kojeg ćemo biti svesni za 10-15 godina. Kasnije šta se dešavalo u Ligi nacija, perfektan niz koji te uvodi među 15 najboljih zemlja u Evropi. To su neke stvari na koje ja nikada neću dati da neko pljuje i li negira. Za ovih 20 meseci učinili smo velike stvari za srpski fudbal. Ali da smo prošli grupu, ništa ne bismo uradili dalje, nismo imali snage za neki dalji korak. 

- Svet nije crn. Da se osećam osramoćeno, bezvredno i poraženo, ne bih bio ispred vas. Mi nismo poraženi, nemamo čega da se stidimo i da osećamo sramotu. Ovo će biti iskustvo iz kojeg moramo da izvučemo pouke i da ispravimo greške koje smo pravili.

- Spoljni faktori koji su jedva čekali da dođe do rezultatskog kraha, dočekali su svojih pet minuta. To sigurno neće poremiti ovu grupu, nećemo da dozvolimo da nas ruše. Naravno, mora se dostojanstveno istrpeti sve kao što smo trpeli pohvale. Mi nismo leteli, nego smo svima pokazali da znamo da igramo fudbal.

14:12h

- Igrači su davali svoj maksimum, sve ono što jedan tim treba da ima. Mi smo sami krivi za Kamerun, to su neke stvari za analizu, to mora da dođe na neku korekciju, da se te stvari ne dešavaju na bilo kom nivou. Ni u utakmici koja nema neki značaj, ne možete da pravite takve greške. Da smo kao tim bili na mestu, slika bi totalno drugačija bila.

- Mi smo postigli šest golova, to je dva gola na utakmici, to je odličan prosek. A zamislite šta bi tek bilo da smo bili zdravi.

14:09h

- Izjave da smo spremni se govore jer i stranci čitaju. Kada bismo rekli iskreno, neko bi rekao da tražimo alibi. Zato smo želeli da sačuvamo pozitivnu energiju, nadali smo se da će to stanje da se prevaziđe i da će stvari doći na svoje, ali to je bilo nemoguće. 

- Sa druge strane, mi smo znali, a to ste znali i vi i javnost da je Brazil apsolutni favorit, predstavljaju drugi nivo i dimenziju. Postoje i naše greške, ja sam neko ko vrlo realno gleda sliku svog tima. To kažem iz razloga jer smo mi protiv Kameruna pored svih problema imali pobedu u džepu. Iz rezultata 0:1, mentalno smo se vratili i okrenuli u svoju korist. Šansa ostaje za nama što nismo iskoristili, kako su se odigrale neke stvari u taktičko odbrambrenoj igri. Na ovom nivo u ne bi trebalo da se dešava, protivniku se olako poklanjali golovi.

14:06h

- Na Mundijalu nisam bio ja na kojeg ste navikli, a postoje razlozi. Ti razlozi kreću mene da brinu. Kada smo se našli 14. novembra pred put u Katar, znajući zdravsteni bilten naših pratkično ključnih igrača, ali za naš izuzetno važne karike, njihovo zdravstveno stanje bilo je takvo, ako bismo realno gledali bilo je neralno očekivati da će igrati.

- Bilo je neralno da ih ne vodite u Katar, a doprineli su plasmanu na Mundijalu kada se nacija radovala u Portugalu. Znao sam da će biti jako teško doći do drugo mesta i plasmana dalje iz grupe. Znao sam da neću imati taj duh tima iz kvalifikacija, spremnost igrača. To ja ni medicinski staf nismo mogli da promenimo da ide u nekom drugom pravcu.

14:02h

- Sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je naravno poštovanje prema medijima, a drugi je javnost. Želim da iz prve ruke ispričam naše utiske posle učešća na Svetskom prvenstvu u Kataru. Za ovih 20 meseci od tri cilja koje sam sebi postavio, dva smo uspeli da ostvarimo, a treći cilj nije ostvaren.

- Prvi cilj i obećanje koje smo ispunili je prvo mesto u teškoj grupi na Mundijalu. Drugi cilj posle žreba za Ligu nacija posle teškog žreba, rekli smo da nas interesuje prvo mesto i to smo ostvarili.

- Treći cilj rezultatski na Svetskom prvenstvu nismo uspeli, a to je da prođemo grupu. Nisam leteo i šetao sa cvećem po Beogradu, niti ću se kriti niti bežati od odgovornosti. Neću biti neko ko će biti sesti na avion i neću vam poslati saopštenje pošto su saopštenja izgleda moderna u našem fudbalu.

13:39h

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi od 14 časova održaće konferenciju za medije u SC Stara Pazova posle ispadanja sa Svetskog prvenstva u Kataru.

Podsetimo, "orlovi" su imali samo jedan bod posle poraza od Brazila (0:2), potom remija sa Kamerunom (3:3) i neuspeha protiv Švajcarske (3:2).

Izmena: 14:01h