Mleko, Foto: Profimedia

zdravlje

DA LI SE USUĐUJETE?! Ove stvari se DEŠAVAJU TELU ako PRESTANETE DA PIJETE MLEKO

Zanimljivo je da postoji veza između konzumiranja mlečnih proizvoda i proizvoda od laktoze i načina na koji naša koža reaguje na to

Objavljeno: 01.12.2022. 11:22h

Postoje oni koji ne vole mlečne proizvode, ali mnogi ljudi prestaju da konzumiraju jer imaju alergiju ili netoleranciju na laktozu. Neki ljudi veruju da postoji niz zdravstvenih koristi koje proizilaze iz smanjenja ili potpunog isključivanja mlečnih proizvoda. Bez obzira na razlog, postoje neke iznenađujuće stvari koje se mogu dogoditi kada prestanete da konzumirate mlečne proizvode – i nisu sve pozitivne.

Može pomoći vašoj koži

Zanimljivo je da postoji veza između konzumiranja mlečnih proizvoda i proizvoda od laktoze i načina na koji naša koža reaguje na to. Izveštaj Američke akademije za dermatologiju iz 2013. sugeriše vezu između naše ishrane i izbijanja bubuljica na koži. U radu, dr Vitni Bouv, primetili su da „hormoni i faktori rasta u mleku mogu igrati ulogu, a najjača asocijacija je obrano mleko.“

foto: Profimedia

Možda ćete izgubiti težinu

Kada redovno jedete mlečne proizvode, često ih konzumirate na način koji ne ostavlja vaše telo potpuno ispunjenim, pa se vraćate po još hrane sat vremena kasnije. Čini se da je krivac razlika u jedenju punomasnih i nisko-masnih mlečnih proizvoda, od kojihove druge mogu izazvati osećaj nezadovoljstva. Odsustvo probiotika iz mlečnih proizvoda, znači i odsustvo redovnog pražnjenja creva.

Može pomoći kod nadimanja

Iako su neke nuspojave intolerancije na mlečne proizvode očiglednije (jaki bol u stomaku, dijareja, grčevi u stomaku), drugi se mogu osećati samo naduveno. Pošto ovi efekti nisu nužno iscrpljujući, ljudi nastavljaju da rutinski jedu laktozu bez većih nedostataka.Ono što ne shvataju je da nadutost koju doživljavaju može proizaći iz njihovog nedostatka sposobnosti da pravilno vare mlečne proizvode u svom sistemu.

Doktori objašnjavaju: „Za mnoge ljude, zbog prekomernog gasa u crevima, to može da izazove nadimanje takođe neadekvatno varenje proteina, što znači nemogućnost potpunog razlaganja šećera i ugljenih hidrata, što stvara neravnotežu u crevnim bakterijama.“

Pomaže kod glavobolje

Mnogi su ovo smatrali mitom, ali nutricionistkinja Frida Harju-Vestman kaže da je uzimanje mlečnih proizvoda i laktoze povezano sa onim dosadnim glavoboljama koje izgleda da dobijate bez nekog posebnog razloga.

(Espreso/Krstarica)