Ajvar, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

zapišite

EVO KOLIKO SE ZAPRAVO ŠEĆERA STAVLJA U AJVAR: Od sada ćete ga samo TAKO PRAVITI, kuvarica OTKRILA TAJNU

Vruć ajvar staviti u čiste i suve tegle i dobro ih zatvoriti metalnim čepom

Objavljeno: 23.11.2022. 19:28h

Savršen ajvar od paprika pečenih na "smederevcu".

Sastojc i Količina

crvene mesnate paprike 25 kg

plavi patlidžan 3 kg

sirćetna esencija 1 kašika

FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen

so 8 kašika

konzervans 1 kesica

ulje 1,3 l

Kako pripremiti

Paprike i patlidžan prvo ispeći na šporetu (na plotni). Pečene paprike stavljati u jednu veću kantu i dobro zatvoriti poklopcem. Ostaviti tako da prenoći (ili da stoji par sati da se ohladi da ne bude mnogo vruća dok se ljušti).

Sutradan oljuštiti pečenu papriku i patlidžan. Očistiti lepo od semena i peteljke. Oljuštenu papriku i patlidžan staviti u dva dobro oprana džaka (od krompira). Okačiti negde da se dobro iscedi. Ostaviti nekoliko sati da se dobro iscedi višak tečnosti.

foto: Profimedia

Na 25 kilograma paprike stavite 3 kašike šećera.

Isceđene paprike i patlidžan samleti na mašini za mlevenje mesa. U šerpu sipati ulje, pa staviti na šporet da se dobro zagreje. Onda u njega spustiti mlevenu papriku i patlidžan, podesiti vatru da ne bude previše jaka, a ni previše slaba. Mešati sve vreme i paziti da ne zagori. Dodati sirćetnu esenciju, šećer i so. So dodavati postepeno, u međuvremenu probati i odrediti prema ukusu koliko je potrebno.

foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

Po želji (može, a i ne mora) dodati jednu kesicu konzervansa. Neke žene su mi rekle da ako se dobro uprži nije potrebno dodavati konzervans, ali ja ga (za svaki slučaj) ipak stavim, ali samo jednu kesicu na ovu količinu. Kuvati ajvar 45-60 minuta (potrebno vreme zavisi od veličine šerpe i dubine paprike u njoj) Ja sam kuvala 45 minuta.

Ovu količinu sam stavila u šerpu zapremine 50 litara, tako da je bilo manje od pola šerpe, i 45 minuta je bilo dovoljno da se dobro uprži. Vruć ajvar staviti u čiste i suve tegle i dobro ih zatvoriti metalnim čepom.

Odmah ih okrenuti da stoje naopako 5-10 minuta.

(Espreso/Recepti.Žena.Blic.rs)