Ajvar, Foto: RINA

zimnica

AJVAR OD PAPRIKA I PLAVOG PATLIDŽANA: Spremite pravu SRPSKU ZIMNICU po starinskom receptu

Ajvar je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe

Objavljeno: 21.11.2022. 13:02h

Ajvar od paprike i plavog patlidžana je neodoljiva zimska poslastica.

Sastojci:

  • 10 kg crvenih paprika
  • 3 kg patlidžana
  • 1/2 l ulja
  • 100 g soli - po ukusu
  • 2 kašike šećera
  • 1 dl sirćeta
  • 1 glavica belog luka
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Priprema:

Paprike i patlidžan ispeći. Kada se prohladi, oljuštiti i ocediti. Samleti posebno papriku, posebno patlidžan. Ulje zagrejati, pa sipati mlevenu papriku. Pržiti ajvar oko sat vremena ili dok se ne zgusne. Dužina upržavanja ajvara zavisi od veličine šerpe i veličine sporeta.

Dodati patlidzan, izgnječen beli luk, so, šećer. Kuvati ga jos oko pola sata, pa dodati sirće. Izmešati dobro. Ajvar je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe. Sipati u suve i zagrejane tegle. Možete ga zapeći u rerni ili staviti u dunst. Nije potrebno stavljati konzervans.

(Espreso/Recepti)