Ener Valensija slavi gol na otvaranju Mundijala, Foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

život pun drame

OTELI MU SESTRU, BEŽAO OD POLICIJE NA STADIONU: Sada je OPET junak nacije na Mundijalu! (VIDEO)

Samo je odluka VAR tehnologije ga je sprečila da možda bude i strelac het-trika

Objavljeno: 21.11.2022. 11:17h > 11:50h

Prvi dan Svetskog prvenstva u Kataru doneo nam je utakmicu domaćina i Ekvadora. Južnoamerikanci su upisali uverljiv trijumf 2:0, a Kataru ostaje uteha da se ovako bar dokazalo da nisu potkupili igrače rivala da pobede 1:0 kako su pojedini strani mediji tvrdili uoči meča.

Susret je obeležio kapiten Ekvadora Ener Valensija.

Napadač je postigao tri gola na stadion 'Al Bajt', a nakon što mu je prvi poništen zbog ofsajda, još dva puta je zatresao mrežu Katara i ispisao istoriju - režirao je prvi poraz domaćina Svetskog prvenstva na otvaranju turnira u istoriji Mundijala.

foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Fudbaler turskog Fenerbahčea rođen je 1989. godine u San Lorencu, ali ima i afričko poreklo, a kao i većini južnoameričkih fudbalera porodica mu je bila vrlo siromašna, prenosi Sportklub.hr.

Mladi Ener želeo je da pomogne svojim roditeljima pa je zajedno s ocem prodavao mleko na ulicama rodnog grada.

Već od malih nogu znao je šta želi - sanjao je da postane profesionalni fudbaler. Ipak, finansije su mu stvarale veliki problem jer, gde god je želeo da ode, nije mogao da plaća smeštaj.

foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Ener je ipak uspeo da se izbori sa problemima i kada je došao do ozbiljnog novca, pojavila se nova muka, ona koja neretko sledi poznatim i bogatim iz ovog kraja sveta - ekvadorska banda otela mu je sestru Ersi i tražila otkup od 1,5 miliona funti. Srećom, sve se dobro završilo. - Nemam reči kojima bih opisao sreću koju osećam - rekao je Ener nakon što mu je sestra spasena.

Ipak, slava i novac su ga promenili, a o tome najbolje govori situacija koja se dogodila 2016. godine.

Ekvador je igrao protiv Čilea u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a Valensija je "odglumio" da se oseća loše. Dok su ga iznosili s terena, Ener je bio priključen na kiseonik, a 12 policajaca trčalo je za vozilom.

Naime, želeli su da ga uhapse jer majci svoje kćerke nije plaćao alimentaciju – u tom trenutku bio joj je dužan 13.000 funti.

- Nju zanima samo lična finansijska korist. Zajedno sa svojom majkom onemogućavala me da viđam kćerku. Zato ću se sada pokušati izboriti za starateljstvo nad svojom kćerkom Beirom - oglasio se tada Valensija.

Ener je sada u drugoj, mnogo srećnijoj i stabilnoj vezi. U braku je sa Šeron Eskobar koja se našla u našem i vašem izboru za najlepšu suprugu fudbalera iz grupe A, a imaju već i četvoro dece.

Što se samog fudbala tiče, Valensija je ostvario veliku karijeru. Prve fudbalske korake napravio je u Emeleku, a 2013. godine ostvario je transfer u meksičku Pačuku.

Imao je tada impresivnu statistiku – odigrao je 23 utakmice, a pritom postigao 18 golova. To mu je donelo transfer u engleski Vest Hem.

Igrao je tri godine za "Čekićare", nakon čega je usledila pozajmica Evertonu, potom se vratio u Meksiko, ali u Tigres, ali se 2020. vratio u Evropu gde je nosilac igre Fenerbahčea.

Za reprezentaciju Ekvadora debitovao je 2012. godine - na 75 utakmica postigao je 37 golova. On je strelac svih pet golova Ekvadora na svetskim prvenstvima jer je dao tri 2014. u Brazilu.

Ekvador u drugom kolu SP igra protiv Holandije, 25. novembra na Kalifa internacional stadionu u Dohi.

(Espreso)