Mušmule, Foto: Profimedia

VAŽNO DA ZNATE

EVO ŠTA LEČI ŠAKA MUŠMULA: Sada ih ima U SVAKOJ RADNJI, direktno "UDARAJU" na OVU BOLJKU

U ishrani su nepravedno zapostavljene jer sadrže toliko vitamina C da im ni limun nije ravan.

Objavljeno: 20.11.2022. 18:00h

Bogate su kalijumom, fosforom, natrijumom, vlaknima, kompleksom vitamina B. Direktno "udaraju" na anemiju, čiste jetru i bubrege, utiču na poboljšanje vida, pomažu kod želudačne kiseline, opstipacije...

Mušmule, slatki plodovi jeseni, pripadaju porodici ruža, a poreklo vode iz jugozapadne Azije i jugoistočne Evrope, iako latinski naziv Mespilus germanica znači nemačka mušmula. U Nemačku su ih doneli Rimljani prepoznajući njihova lekovita svojstva i koristeći ih za jačanje organizma, protiv vrtoglavice, slabosti u leđima.

Mnogi ih i danas upotrebljavaju kada im krvare desni, imaju herpes ili aftu u usnoj duplji, jer šaka ove voćke rešava ovaj problem. Preporučuju se i tokom dijetalnog režima ishrane, pošto u 100 grama mušmula ima svega 30 kalorija, a njihova vlakna dodatno ubrzavaju metabolizam.

(Espreso)