OPREZ, OVE BOLESTI IDU SA ZIMOM: Mogu izazvati OZBILJNE probleme, a jedna je NAJGORA
Infekcije, Foto: Profimedia

OPREZ

OPREZ, OVE BOLESTI IDU SA ZIMOM: Mogu izazvati OZBILJNE probleme, a jedna je NAJGORA

Poslednjih nedelja registruje se pad broja obolelih od infekcije kovida. Bolest se češće ispoljava u blažim kliničkim formama nego što je to bio slučaj ranije, sa prethodnim varijantama virusa, i ređe zahteva hospitalizaciju i intenzivno lečenje - kažu za „Blic“ u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Objavljeno:

Svakodnevna statistika pokazuje da su brojevi novozaraženih na dnevnom nivou pali na ispod 1.000, te svakog dana imamo u proseku između 300 i 600 pozitivnih, broj preminulih je takođe pao na jednocifreni broj, dok se na bolničkom lečenju nalazi nešto više od 200 ljudi. Sve ukazuje, da iako korona nije zvanično odjavljena, ova infekcija i te kako jenjava.

Kako navode za „Blic“ iz „Batuta“ drugi važan činilac koji treba imati u vidu prilikom sagledavanja epidemiološke situacije i procene mogućih scenarija toka epidemije u budućnosti je, da ni u Srbiji ni u svetu više ne postoji opšta osetljivost već smo gotovo svi stekli određen nivo otpornosti putem preležanih infekcija, vakcinacijom, ili na oba načina.

- Konačno, procenu epidemiološke situacije ne možemo raditi ne uzimajući u obzir promenljivost virusa, odnosno mogućnost nastanka novih varijanti koje u manjoj ili većoj meri mogu izbegavati ranije stečeni imunitet i dovesti do ponovljenih infekcija, nekada i u veoma kratkom roku, kao što je slučaj kod omikron varijanti virusa. Sve više pokazatelja ukazuje na to da je pandemijski period blizu kraja, i da ćemo postepeno ući u endemsku, postpandemijsku fazu, odnosno da ćemo nastaviti da živimo sa Covid-19 na sličan način kao što živimo sa gripom ili drugim sličnim bolestima koje su prisutne sa manjim ili većim sezonskim varijacijama. Kao i povremenim epidemijskim javljanjima, uz rizik od ponovnog nastanka pandemija ukoliko se steknu uslovi, kao što se to desilo sa SARS-CoV-2 ili 2009. godine sa virusom gripa – navode iz „Batuta“.

Ipak, pojava novog talasa je moguća s obzirom na to da se radi o bolesti koja se prenosi putem direktnog kontakta i vazduha i da se sve infekcije tog tipa intenzivnije javljaju tokom hladnih meseci. Međutim, kako dalje dodaju, ne očekuje se da intenzitet tog talasa bude značajno teži nego što smo imali prilike da vidimo od početka godine do danas.

Prehlada, Zagađenje, Zagušljivost
foto: Profimedia

- To znači da, uz nastavak vakcinacije građana, posebno onih sa posebnim faktorima rizika od teških formi bolesti, očekujemo da sistem zdravstvene zaštite može bez dodatnih, vanrednih resursa da odgovori zahtevima građana i u pogledu lečenja Covid-19 i u pogledu pružanja svih drugih zdravstvenih usluga. Kriterijumi za odjavljivanje epidemije su predmet razmatranja na globalnom nivou, kao i u Republici Srbiji. Jedinstvenost Covid-19 u pogledu razmera pandemije i njenog uticaja na život i zdravlje, kao i na ukupne društvene tokove, zahteva da se pažljivo procene svi pokazatelji i saznanja o virusu, bolesti, toku epidemije i načinima prevencije i lečenja prilikom utvrđivanja pravog momenta za proglašenje kraja epidemije, odnosno pandemije – kažu za „Blic“ u Instititu.

Šta nas čeka sa gripom

Osim prvog slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H1pdm09) u Srbiji, koji je potvrđen 7. novembra, nije bilo novih laboratorijskih potvrda gripa, potvrđuju za „Blic“. Na osnovu podataka nadzora nad gripom u prethodnoj nedelji u Srbiji se beleži 5.841 slučaj oboljenja sličnih gripu, što je za oko 10 odsto manji broj registrovanih u poređenju sa nedeljom ranije.

- Najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi od 0 do 4, a zatim od 5 do 14 godina, a najviša stopa incidencije registrovana je u Braničevskom, Podunavskom i Južnobačkom okrugu. U Republici Srbiji registruje se osnovni intenzitet aktivnosti virusa gripa. Na osnovu laboratorijske potvrde od strane Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, na teritoriji grada Beograda u cirkulaciji su adeno virusi. Infekcije adenovirusima mogu izazvati oboljenja slična gripu, sa sličnim simptomima i samo na osnovu laboratorijske potvrde možemo govoriti o kom prouzrokovaču se radi. Činjenica je da je prvi slučaj gripa u ovoj sezoni stigao ranije. Naredne nedelje će nam ukazati na epidemiološki potencijal virusa gripa i intezitet aktivnosti kao i na geografsku raširenost – kažu za „Blic“ u „Batutu“.

Vakcinacija protiv gripa

Do kraja prošle nedelje (zaključno sa 11.11.) aplikovano je oko 255.000 doza vakcine protiv gripa (od 396. 000 distribuiranih), to su zvanični podaci.

- Prema Programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, sprovodi se obavezna imunizacija onih koji su u posebnom riziku kod trudnica i svih starijih od 6 meseci života sa: hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema(isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom) – kažu na Institutu.

Takođe, u ovu grupu spadaju i stariji od 65 godina, kao primalaoci transplantata, kao i zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

- Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima; kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama. Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6-12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone – navode u „Batutu“ za naš list.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.