Bećarac, Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

prijatno!

RECEPT ZA BEĆAR PAPRIKAŠ: Ovaj ZAČIN će dati POSEBAN ŠMEK, ukus je fantazija čak i BEZ MESA

Napravite bećar paprikaš koji će svi obožavati

Objavljeno: 18.11.2022. 22:05h

Bećar paprikaš je odlična opcija za ručak, a evo kako da ga pripremite.

Sastojci:

  • luk
  • paprika
  • paradajz
  • kašika-dve masnoće- ulje ili mast

Po želji:

  • tikvica
  • patliđzan
  • šargaepa

Začini:

  • so, biber
  • beli luk
  • peršun
  • šećer

Po želji:

  • sok od paradajza
  • ljuti koncentrat paradjza
  • FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
    FOTO: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes
    FOTO: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Priprema:

Svo povrće treba narezati.

Prvo luk, dve tri glavice crvenog ili običnog luka, na ploške.Može i sitnije ako ne volite luk...Njega ćemo dinstati na masnoći. Ja skoro standardno koristim maslinovo od komine dok moja draga mama dinsta na masti.

Pepriku(2-3-4-5)prepoloviti, očistiti i narezati na uske tračice. Ovako iseckana paprika skroz će izgubiti ljuskice. Ako se narežu na veće komade ljuska će otpasti sa njih i zaviti se u tračice..mi to ne volimo...Drugi način je ispeći i oljuštiti papriku, to celom jelu daje malo drugačiji šmek.... po izboru svakom i po količini dostupnog vremena...

Sa paradajzom i ljuščicama je ista priča, zato ga ja poparim vrelom vodom i oljuštim pa zatim nasečem na kockice.

Ako želite tikvice i drugo povrće iseći ga takođe na kockice oljušteno.

Kad ste sve iseckali bacite se na kuvanje.

Luk sa malo soli treba izdinstati da postane staklast. Ja linem i malo vode. Zatim dodati paprike jer su one najtvrđe.

Jedan dan sam u ovom koraku dodala na sitno naseckanu piletinu. Takođe se u ovom koraku može dodati šargarepa.

Na omekšalu papriku, kojoj ne treba dugo, dodati ostalo povrće i ostaviti da se polako krčka.Nalivati paradajz sokom po potrebi.

FOTO: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes
FOTO: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes

Pred kraj začiniti solju i biberom, šećerom,tabascom....i ugasiti. Šećer ima efekat da preseče kiselinu paradajza..umesto šećera može i zaslađivač ili čak coca-cola. Dodati sitno naseckan beli luk i peršun i poklopiti koji minut.

Što se duže polako krčka ovo je jelo sve bolje...

Posluživanje:

Poslužiti toplo uz skuvani pirinač, testeninu, noklice....

Količina napirnica se određuje prema broju BEĆARA koji će ga jesti.

(Espreso/Coolinarka)