Bajadera, Foto: Perintscreen/Youtube/Jecine kulinarije

njami

NAPRAVITE BAJADERU PO STARINSKOM RECEPTU: Tradicionalni RECEPT koji se PRENOSI sa KOLENA na KOLENO

Upravo zbog toga su čest izbor domaćica za gotovo sve prilike

Objavljeno: 17.11.2022. 22:37h

Bajadera je jedan od onih kolača koji se brzo prave, a svojim ukusom osvajaju sve.

Upravo zbog toga su čest izbor domaćica za gotovo sve prilike.

Napravite je po starinskom receptu.

Sastojci:

- 1/2 kg šećera

- 2 kafene šoljice vode (ukupno 100 ml)

- 250 g maslaca/margarina

- 200 g mlevenog keksa

foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

- 150 g mlevenih oraha

- 50 g čokolade za kuvanje (3 štangle)

Za glazuru:

- 150 gr čokolade za kuhanje

- 1 kašika ulja

- 50 g putera/ulje/margarin

FOTO: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci
FOTO: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci
FOTO: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci
FOTO: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Priprema:

Šećer i vodu staviti da malo provri, skloniti sa vatre i ostaviti 5 min da se prohladi. Keks i orahe pomešati, preliti onim ušpinovanim šećerom i dok je tako vruće dodati margarin i sve dobro sjediniti.

foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav je. U drugi deo smese dodati otopljenu čokoladu, pa promešati da se čokolada sjedini sa smesom. Četvrtastu činiju ili pleh staviti najpre smesu bez čokoladei ravnomerno je rasporediti, a preko nje smesu gde ima čokolade i sve to poravnati. Istopiti sastojke za glazuru i preliti preko smese. Staviti u frižider (ili na neko hladno mesto) da se stvrdne.

(Espreso/Kurir)