Fudbaleri Španije sa peharom Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, Foto: EPA / Jon Hrusa, EPA/Robert Ghement, EPA/ACHIM SCHEIDEMANN, EPA/Shawn Thew, Back Page Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

MUNDIJALSKA GROZNICA

SP 2010: Veselje Srba protiv Nemaca pa KRAH protiv Australije, Španci za istoriju i Suaresova "ruka spasa" (VIDEO)

Izabranici Radomira Antića od sjaja do očaja, "crvena furija" prvi put postala šampion sveta, a Urugvaj slavio Luisa i potez u 120. minutu

Objavljeno: 18.11.2022. 12:05h

Nastavljamo naš serijal "Mundijalska groznica", a prisećamo se 19. Svetskog prvenstva održanog u Južnoj Africi od 11. juna do 11. jula 2010. godine.

Ovo je bio prvi put da je domaćin Mundijala jedna afrička zemlja, a osvajač "Zlatne boginje" bila je Španija, tada aktuelni prvak Evrope.

Trenutak kada je Andres Inijesta golom doneo trofej Španiji protiv Holandijefoto: Back Page Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Crvena furija" prvi put postala je planetarni šampion, a takođe i prva evropska selekcija sa peharom osvojenim van Starog kontinenta.

IZBOR DOMAĆINA

U oktobru 2007. godine doneseno je novo pravilo da pri izboru domaćina dolazi do rotacija među kontinentalnim federacijama.

Odlučeno je da naredni domaćin bude Afrika, a za FIFA je stiglo četiri ponude za organizaciju - Egipat, Libija i Tunis, Maroko i Južna Afrika.

Svetska kuća fudbala donela je odluka da prvenstvo ne može da bude organizovano u dve zemlje i Tunis se pokuvao, a samim tim i Libija.

Na kraju, Južna Afrika dobila je 14 glasova, četiri više od Maroka, dok je Egipat bio na nuli.

Jedan od prvih treninga Srbije u Južnoj Africifoto: EPA/Shawn Thew

SRBIJA - NARODNO VESELJE PROTIV NEMAČKE, AUSTRALIJA ZA HOROR, A BILA JE TU I GANA...

Fudbalska reprezentacija Srbije u kvalifikacijama pod komandom Radomira Antića bila je prva ispred Francuske, a prvi rival na Mundijalu bila je Gana.

Afričku selekciju tada je predvodio naš stručnjak Milovan Rajevac, a kada se činilo da neće biti golova, odnosno podela bodova, dogodio se krah...

Zdravko Kuzmanović igrao je rukom na očigled celog stadiona, a Asamoa Đan pogodio je za penala i minimalnu pobedu "crnih zvezda".

Detalj sa utakmice Srbije i Ganefoto: EPA/ACHIM SCHEIDEMANN

Pet dana kasnije, 18. juna narodno veselje protiv Nemačke! Prvo je Miroslav Klose u 37. minutu dobio crveni karton, a minut kasnije Milan Lane Jovanović savladao je Manuela Nojera.

Slavlje Laneta Jovanovića posle gola Nemcimafoto: EPA/Robert Ghement

Na isteku sat vremena igre, Vladimir Stojković sačuvao je trijumf nad "pancerima" čekan 37 godina kada je odbranio penal Lukasu Podolskom.

U poslednjem, trećem kolu "orlovima" je bilo potrebno slavlje za plasman dalje, ali je od euforije posle meča sa Nemcima stigao horor protiv Australije.

"Kenguri" i izabranici Radomira Antića su ispali, izgubili su 2:1 i grupnu završili kao poslednji na tabeli.

DEBITANTI I GRUPNA FAZA

Jedini debitant u Južnoj Africi bila je selekcija Slovačke koja je prošla grupu kao druga iza Paragvaja.

Upravo u toj grupi videli smo prvo od dva velika iznenađenja pošto je aktuelni branilac trofeja Italija bila četvrta sa samo dva boda.

Detalj sa utakmice Argentine i Nigerije u grupnoj fazifoto: EPA/ACHIM SCHEIDEMANN

Ispred njih je bio i Novi Zeland sa tri boda i ostaće upamćeni kao jedina reprezentacija bez poraza u Južnoj Africi.

"Azuri" su odigrali po 1:1 sa Paragvajem i Novim Zelandom, a poraženi su 3:2 od Slovačke.

Drugo iznenađenje je Francuska sa jednim bodom, tri manje od trećeplasiranog domaćina, drugog Meksika i prvog Urugvaja.

"Trikolori" su odigrali 0:0 sa Urugvajem, izgubili od Meksika 2:0, a potom i 2:1 od Južne Afrike.

OSMINA FINALA

Gana našeg Rajevca plasirala se u četvrtfinale pošto je posle produžetaka sa 2:1 izbacila Ameriku, dok je Nemačka dobila Englesku 4:1.

Argentina čiji je selektor tada bio Dijego Armando Maradona lagano je slavila protiv Meksika 3:1, a Španija je sa 1:0 bila bolja od Portugala.

Luis Suarez je sa dva gola doneo Urugvaju trijumf od 2:1 protiv Južne Koreje, a Holandija je izbacila Slovačku (2:1), a Brazil Čile (3:0).

San je nastavio da sanja Paragvaj pošto je bio bolji od Japana posle penala sa 5:3, dok je posle 120 minuta bilo bez golova.

ČETVRTFINALE

Najbolja utakmica četvrtfinala viđena je između Urugvaja i Gane, a u glavnoj ulozi bio je Luis Suarez.

Igrao se 120. minut, odnosno poslednji sekund drugog produžetka kada je napadač rukom izbacio loptu sa gol linije i dobio direktan crveni karton.

Trenutak kada je Luis Suarez udario loptu rukom na linijifoto: EPA / Jon Hrusa

Asamoa Đan šutirao je penal za pobedu pri rezultatu 1:1, ali je promašio penal i kasnije su "urusi" preko bele tačke slavili 4:2.

Nemačka je Maradoninu Argentinu razbila sa 4:0, dok je Brazil pognuo glave protiv Holandije i izgubio 2:1.

San Paragvaja prekinuo je David Vilja golom u 83. minutu za Španiju.

POLUFINALE

Holandija i Urugvaj igrali su otvorenu utakmicu do 69. minuta, a potom su "lale" dale dva gola za četiri minuta i na kraju slavile 3:2.

Sa druge strane Španija je pogotkom Karlosa Pujola izbacila Nemačku.

TREĆE MESTO

Nemačka je pobedila Urugvaj 3:2, ali videli smo prvo vođstvo "pancera", pa potom preokret na 2:1, a slavlje je doneo Sami Kedira u 82. minutu.

FINALE

Istorijsku prvu titulu prvaka sveta Španiji je protiv Holandije u 116. minutu doneo Andres Inijesta, a selektor je bio Visente del Boske.

Vezista Barselone tada je ispod dresa pokazao majicu sa posvetom Danijelu Harkeu, kapitenu Espanjola koji je 8. avgusta 2009. godine preminuo od srčanog udara u hotelskoj sobi u Firenci.

Podsetimo, "crvena furija" tada je bila aktuelni evropski prvak, a posle Južne Afrike odbranila je kontinentalnu krunu 2012. godine.

NAGRADE

Zlatna lopta - Dijego Forlan (Urugvaj)

Zlatna kopačka - Tomas Miler (Nemačka) - pet golova

Zlatna rukavica - Iker Kasiljas (Španija)

Najbolji mladi igrač - Tomas Miler (Nemačka)

FIFA fer-plej trofej: Španija

(Espreso)