Torta, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

NJAMI

NIJEDNA PROSLAVA U JUGOSLAVIJI NIJE MOGLA DA PROĐE BEZ NJE: Ona je KRALJICA među TORTAMA, ovaj RECEPT svima USPEVA

Neki kažu da je donela reformu svojim jedinstvenim ukusom, dok drugi tvrde da ju je napravila partizanka u čast reformi posle II svetskog rata, a neki tvrde da je nastala u Jugoslaviji tokom privrednih reformi

Objavljeno: 16.11.2022. 21:52h > 21:57h

Sastojci:

Za kore:

12 belanaca

320 g šećera

320 g mlevenih oraha

FOTO: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

8 kašika brašna

Za fil:

12 žumanaca

12 kašika šećera

150 g čokolade

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

270 g putera

Reforma je najčuvenija čokoladna torta koja je nastala u Jugoslaviji, a naučite kako da je spremite.

Reforma ili reform torta je klasik domaće kuhinje i neizostavan je deo svakog slatkog stola, bilo da se radi o rođendanima, slavama ili svadbama. Jugoslovenske domaćice su je često pravile, a omiljenisastojci kao što su čokolada, orasi i puter čine je kraljicom svih torti i ne postoji osoba koja će odbiti parče.

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Danas se domaćice ne usuđuju da je naprave jer im deluje komplikovano, ali poprilično je jednostavna, a ovaj recept uspeva svima. Ovu čokoladnu tortu prati nekoliko legendi o nastanku. Neki kažu da je donela reformu svojim jedinstvenim ukusom, dok drugi tvrde da ju je napravila partizanka u čast reformi posle II svetskog rata, a neki tvrde da je nastala u Jugoslaviji tokom privrednih reformi.

Priprema:

Mutite belanca (6 komada) sa šećerom (160 g) dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte mlevene orahe (160 g) i brašno (4 kašike) i lagano špatulom promešajte. Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 15-20 minuta. Dok se prva kora peče, ponovo umutite preostala belanca sa šećerom i lagano umešajte mlevene orahe i brašno. Ispecite i drugu koru. Pečene kore pokrijte krpom da se ne osuše.

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu penasta i kuvajte ih na pari. Zatim dodajte pola šoljice vode i čokoladu, pa kuvajte, neprestano mešajući (možete i mikserom), dok se ne otopi i sjedine sastojci. Pazite da ne prekuvate fil jer ne sme da bude previše čvrst. Umutite puter i dodajte u prohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Kore presecite da dobijete 4 komada i svaku koru nafilujte. Poslednju koru celu nafilujte da pokrijte sve stranice.

(Espreso/Stvar ukusa)