Sveti Vrači, Foto: Printscreen

MORATE NAPRAVITI

NE BISTE VEROVALI KAKO SE NEKAD PRAVIO SLAVSKI KOLAČ ZA VRAČE: Ovo je malo ko znao, DANAS JE KAO TAKAV IŠČEZAO

Došlo je vreme pripreme bogatih slavskih trpeza

Objavljeno: 14.11.2022. 11:09h

Ono bez čega je slava nezamisliva je svakako slavski kolač, a zahvaljujući ovom tradicionalnom receptu imaćete jednu od najlepših.

STARINSKI NAČIN ZA PRAVLJENJE SLAVSKOG KOLAČA

U nastavku teksta donosimo vam sjajna dva primera pogače za slavksu trpezu, za Svete Vrače, a vi odlučite koji je bolji.

Da biste zamesili testo potrebno je 1,5kg brašna, 30g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče maslaca, kora limuna, žumace, so i malo mleka.

Ako pripremate posni kolač, onda izbacite jaja, a umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto maslaca margarin.

Izdrobite kvasac, prelijte ga mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice dodajući so i brašno. Testo treba da je retko.

Sud sa kvascem potom stavite na neko toplo mesto, a dok kisne, prosejte bršano u sud za mešanje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

foto: Printscreen/YT/Serpica Recepti

U drugu činiju umešajte žumanca, šećer, maslac i ukisli kvasac.

Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka. Onda kada testo počne da se odvaja od činije znači da je dovoljno gusto.

Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste sat vremena, a potom ga izručite na dasku - oblikujte ga i pecite u rerni dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Dekoracija

Izgled kolača ipak zavisi prvenstveno od vaših veština, a poenta je da oblik bude okrugao i da se peče u kalupu ili dubokoj šerpi.

Važno je da bude prekršten, da ima šaru u obliku krsta po sredini i bude optočen vencem od pletenica.

Ukrase nemojte praviti od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka, te formirajte željeni oblik.

PRAVLJENJE SLAVSKOG KOLAČA DANAS

Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po isprobanom receptu modernih domaćica.

Sastojci:

20 g svežeg kvasca

1 kg mekog brašna tip 400

400 ml vode

100 ml mleka

kašičica šećera

kašičica soli

100 g putera

kesica praška za pecivo

2 jajeta

Za ukrase:

100 g oštrog brašna

2 kašike gustina

80 ml vode

kašika soli

Priprema:

Zagrejte 100 mililitara mleka tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte izmrvljen svež kvasac, šećer i malo brašna i sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji desetak minuta - toliko vremena je potrebno kvascu da "proradi".

foto: Printscreen

U veliku činiju sipajte prosejano brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo, pa dodajte aktivirani kvasac, vodu, rastopljen puter, so i jaja. Mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude, pa ga prebacite na brašnom posutu radnu površinu i nastavite da mesite dok ne postane elastično.

(Espreso)