OVAJ RECEPT IZ UKRAJINE JE DANAS NIKAD AKTUELNIJI: Nosi naziv GLAVNOG GRADA, davili su se DANONOĆNO u njemu
Torta, Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

jeste li znali?

OVAJ RECEPT IZ UKRAJINE JE DANAS NIKAD AKTUELNIJI: Nosi naziv GLAVNOG GRADA, davili su se DANONOĆNO u njemu

Kolač dobro ohladite da se kremovi stegnu i poslužite isečenim na komade

Objavljeno:

POTREBNO:

za koru:

12 belanca 500 g šećera 100 g brašna 350 g lešnika, oraha (može oboje, ili pojedinačno) 2 kesice vanilin šećera Za kremu:

500 g putera 12 žumanaca 300 g šećera 350 ml mleka 20 g kakaoa 1 vanilin šećer 2 kašike konjaka

PRIPREMA:

Pripremite dva kontejnera. U svaku činiju odvojite 6 belanaca. Žumanca prekrijte folijom i stavite u frižider, biće nam potrebni za krem. Belanca ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoje što duže. To možete učiniti noću i ostaviti ih da odstoje preko noći, ili ih možete ostaviti 3-4 sata pre dalje obrade. Za dalju pripremu kore sve sastojke koje sam navela podelite na dva jednaka dela, jer ćemo svaku koru posebno mešati pa će vam biti lakše. Dakle, za svaku koru trebaće vam 250 g šećera, 50 g brašna, 175 g lešnika ili oraha, 1 kesica vanilin šećera. Miješajte 6 belanca na velikoj brzini dok se ne stvori bogat sneg. Zatim dodajte 1 kesicu vanilin šećera i 50 g šećera. Mešajte još nekoliko minuta dok masa ne postane potpuno glatka, sjajna i čvrsta. U posebnoj posudi pomešati 200 grama šećera, 50 grama brašna i 175 grama krupno mlevenih lešnika. (lešnike je dobro propržiti pre upotrebe i ukloniti im ljusku, pa tek onda sameljiti) Dobijenu smesu dodati umućenim belancima i lagano rukom izmešati. Kalup za torte prečnika 24-25 cm (može manji, ali može biti 26 ili 28 cm) obložite papirom za pečenje sa svih strana i sve dobro nauljite. Sipajte smesu za biskvit u kalup i poravnajte. Sve ponoviti za drugu koru. Najbolje bi bilo da imate dva identična kalupa kako bi se kore pekle/sušile u isto vreme, pa će kijevska torta pre biti gotova. Kožice se peku/suši u rerni zagrejanoj na 150*C 2,5 sata. Nakon pečenja, kore kratko ohladite, izvadite iz kalupa, skinite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohlade.

Priprema kreme Za kremu stavite mleko i šećer u šerpu i na laganoj vatri stavite da provri, povremeno mešajući da se šećer lakše rastvori. Kada provri, kuvajte još 10 minuta. Čekajući da mleko i šećer prokuvaju, mikserom umutite žumanca. Posuda sa žumancima neka bude pored šerpe u kojoj su se kuvali mleko i šećer. Sada malo po malo prokuvanu smesu dodavati u žumanca i sve vreme mešati. Ne smete da sipate sve mleko odjednom jer će se žumanca zgrušati. Dakle, malo po malo. Primetićete kako će mešavina žumanca tokom ovog mešanja sve više naduvati kao krem. Kada ste sve sjedinili, sve zajedno sipajte u šerpu i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje još 10 minuta. Skuvan krem, koji je još dosta tečan, skinite sa ringle i potpuno ohladite. I ne brinite jer je retko. Na kraju će puter ući u njega, pa će se lepo stisnuti Maslac sobne temperature (dobro je nekoliko sati pre pripreme kreme izvaditi iz frižidera) na komadiće i miksati sa vanilin šećerom dok ne postane lepo penasto. Sada u puter dodajte ohlađenu kremu od žumanca uz stalno mešanje. Krema će se lepo vezati. Odvojite trećinu kreme. U tu trećinu dodati kakao i sve dobro izmešati. Dodajte konjak u preostale 2/3 i promešajte. Pravljenje i aranžiranje torte

Počnimo sa sklapanjem torte. Jednu koru stavite u kalup za torte glatkom stranom nadole. Na vrh stavite debeli sloj žute kreme. Pokrijte drugom korom, stavite glatkom stranom nagore. Pritisnite lagano. Po vrhu premažite malo kreme, što će pomoći da se torta zalepi za poslužavnik i da se ne pomera tokom rezanja. Na sve stavite veliki tanjir ili pleh i okrenite tortu. Otvorite i uklonite uklonjive strane kalupa. Sada vrh torte premažite braon kremom, ukrasite po želji. Torta Kijev se po želji može svuda namazati braon kremom, za mene je zadržala još više hrskavosti bez kreme sa strane. Kolač dobro ohladite da se kremovi stegnu i poslužite isečenim na komade.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.