Pasulj, Foto: Profimedia

RECEPT

RECEPT ZA POSNI PREBRANAC: Zbog jednog sastojka imaće POSEBAN UKUS!

Izreka "prosto kao pasulj" dovoljno govori o jednostavnosti pripreme ove namirnice

Objavljeno: 13.11.2022. 17:10h

Pasulj se na našem podneblju veoma često i rado koristi. Ova namirnica othranila je generacije Srba, pa većina ljudi ima svoju verzuju pasulja koju najviše voli.

U vreme posta najpopularniji je prebranac, koji je prilično jednostavan za pripremu.

Uostalom, "prosto kao pasulj" je izreka koja dovoljno govori o ovoj namirnici i jednostavnosti njene pripreme.

Ovaj recept poseban je zbog jednog sastojka koji mu daje neodoljiv ukus - dimljene mlevene paprike. Kada ga jednom ovako napravite, ovo će postati vaš omiljeni recept za prebranac.

Sastojci:

500 gr pasulja tetovca

700 gr crnog luka ( ili crvenog ili pola pola)

3 lista lovora

so i biber po ukusu

2 dl ulja

1/2 kašike mlevene paprike

1/2 kašike dimljene mlevene paprike

1/2 kašičice ljute tucane paprike

2 čena sitno isečenog belog luka

FOTO: Printscreen/Youtube/ Mama Buba
FOTO: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic

Priprema:

Pasulj detaljno preberite, odnosno bacite pokvarena, suva ili ispucala zrna, pa ga dobro operite u bar dve vode.

U veću šerpu sipajte pasulj, pa nalijte vode otprilike dva centimetra iznad pasulja i stavite da se kuva na umerenoj vatri.

Kuvajte ga dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva. Zrna treba da budu skuvana i meka, ali da se ne raspadnu.

Luk isecite na rebarca i propržite ga na ulju dok ne postane staklast, pred kraj dodajte i sitno iseckani beli luk, pa sklonite sa vatre i dodajte so, biber, mlevenu i tucanu papriku i listove lovora.

Kuvani pasulj nemojte cediti već ga samo sjedinite sa lukom i začinima.

Stavite sve u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni oko sat i po vremena.

Prebranac je gotov kada se lepo zapeče, a sva tečnost uvri.

Služite topao uz salatu od kiselog kupusa.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)