Slava/Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović, Profimedia

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

SLANINA NIJE NAJGORA! Stiže sezona slava, Srbi se DAVE u njoj za stolom, a OVA namirnica diže HOLESTEROL u nebesa!

Zbog toga što doprinosi sitosti i daje energiju, slanina je veoma tražen proizvod. Doduše, izaziva i grižu savesti zbog straha od masnoće i moždanog udara. Međutim, ove namirnice sadrže više holesterola od slanine, kaže nutricionista i dijetetičar Milka Raičević

Objavljeno: 13.11.2022. 16:45h

Oni sadrže više holesterola od slanine, zbog toga što doprinosi sitosti i daje energiju, slanina je veoma tražen proizvod. Doduše, izaziva i grižu savesti zbog straha od masnoće i moždanog udara. Međutim, ove namirnice sadrže više holesterola od slanine, kaže nutricionista i dijetetičar Milka Raičević.

O tome treba razmisliti pre nego što ovu namirnicu optužimo da je krivac za višak holesterola, triglicerida i bolesti kakva je moždani udar.

„U slanini ima samo dva odsto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima“, istakla je Milka Raičević.

Neobična je i preporuka ovog dijetetičara da je slanina korisna čak i za one koji drže dijetu.

FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS

„Naš organizam je kompjuter. On zna kako se namučio da sačuva tu masnoću. Sledeći put kada krenete na dijetu, on lageruje, skuplja, ne dozvoljava da se to lako pusti iz organizma“, naglasila je Raičevićeva.

Međutim, važan je način pripreme.

„Kada kuvate slaninu, izbacite početnu masnoću. Lakše možete termički obraditi slaninu kada je prosušite“, objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Najnovija istraživanja pokazuju da ishrana bogata masnoćama stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak.

Možda nećemo postati zavisni, ali svako uživanje u hrani nas može navesti da preteramo.

Stručnjaci su saglasni da morski plodovi sadrže više holesterola od same slaninice.​​​​​​​

(Espreso/RTS)