Jelo, Foto: Printscreen/Youtube/ Taste of Stara planina

NJAMI

TRADICIONALNO SRPSKO JELO KOJE SE SPREMA OD SAMO 2 SASTOJKA: Generacije su se DAVILE u NJEMU, recept svi ZAOBILAZE

Ovo jednostavno jelo karakterističnog ukusa i načina pripreme do današnjih dana je zadržalo ritualna i običajna svojstva

Objavljeno: 10.11.2022. 18:55h > 18:58h

Ukoliko niste probali sada je pravi trenutak.

Prema nekim tumačenjima dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno mešanje smese u šerpi potrebna jaka muška ruka. Ovo jednostavno jelo karakterističnog ukusa i načina pripreme do današnjih dana je zadržalo ritualna i običajna svojstva.

Neizostavni je specijalitet na trpezama i danas, tokom mnogih tradicionalnih svečanosti, a služi se i u većini restorana u okolini Stare planine.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Taste of Stara planina
FOTO: Printscreen/Youtube/ Taste of Stara planina
FOTO: Printscreen/Youtube/ Taste of Stara planina
FOTO: Printscreen/Youtube/ Taste of Stara planina

Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, od Negotina, preko Svrljiga, do Pirota. Pravi se od mladog ovčijeg i kravljeg sira i projinog brašna. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Od 2006. godine u Svrljigu se, u čast ovog jela, održava Belmužijada, tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija.

Organizuje se prvog vikenda u avgustu mesecu i traje tri dana.

Sastojci:

foto: Printscreen/Youtube/ Taste of Stara planina

800 g mladog ovčijeg ili kravljeg sira

200 - 300 g projinog brašna

Priprema:

U šerpu stavite sir i na laganoj vatri mešajte dok se ne rastopi. Dodajte brašno i neprestano mešajte kako bi masnoća od sira izbila na površinu.

foto: Printscreen/Youtube/ Taste of Stara planina

Dobiće se smesa nalik na kačamak. Servirajte toplo.

(Espreso/Stvar ukusa)