Ručak, Foto: Bakina Kuhinja

RECEPTI

KOMPLETAN RUČAK SA DEZERTOM: Ne zna se šta je bolje, pogledajte ceo MENI, bolje nego u RESTORANIMA! (VIDEO)

Mnogo varijanti, ne zna se koja je bolja!

Objavljeno: 07.11.2022. 09:22h > 10:10h

Bela čorbica

Potrebno je:

500 gr pilećeg mesa ( može i junetina)

puno povrća

zrna biber

malo suvog začina

2 kašike kisele pavlake

1 žumance

foto: Bakina Kuhinja

U lonac staviti pileće meso dodati povrće, šargarepum celer pašknat, karfiol, list celera, zrno bibera mala glavica crnog luka i ostaviti ida kuva na tihij vatri.

foto: Bakina Kuhinja

Kad se skuva izvaditi rešetkom meso povaditi meso i isitniti.

foto: Bakina Kuhinja

U činiju staviiti žumance i pqavlaku i žicom izmešati. Dodavati po malo čorbe koja vri nekolilo kutlača i onda vratiti sve u čorbu.

Dodati meso, so biber peršunov list..Čorbica je gotova

foto: Bakina Kuhinja

Sarma

Potrebno je:

700 gr. mlevenog mesa 150 gr suve slanine 300 gr suvih rebara 100 gr pirinča glavica crnog luka 4 čena belog luka začin tucana paprika aleva paprika kašika masti listove lorbera listovi kiselog kupusa

foto: Bakina Kuhinja

Priprema: Na masti propržiti crni i beli luk dodati seclanu slaninu , zatim začin, papriku jednu i drugu, biber izmešati i dodati u mleveno meso koje ne pržimo. Sve dobro izjednačiti rukama. Vaditi kašikom i zavijati u listove kiselog kupusa sarme.

foto: Bakina Kuhinja

Redjati u dublju šerpu uspravno a u sredinu staviti suva rebra i lorber.

Naliti vodom pa šerpu sa sarmom kuvati na tihoj vatri oko 2 sata...

Uz sarmu obavezno bakina proja...

foto: Bakina Kuhinja

Vasina torta

foto: Bakina Kuhinja

Potrebno je:

Za biskvit

7 kašika šećera

8 kašika oraha

2 kašike brašna

7 jaja

malo praška za peciva

foto: Bakina Kuhinja

Za fil:

300 gr mlevenih oraha

4 kašike prah šećera

mleka malo

100 gr rastopljene čokolade

200 gr maslaca

foto: Bakina Kuhinja

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom dodati brašno sa praškom za pecivo orahe i dobro izjednačiti.

Peći u plehu 28 cm na 200 stepeni C 20-25 min. Ohladjenu tortu preseći na pola.

Mlevene orahe popariti dodati rastoplenu čokoladu i umućen maslac sa 2 kašike prah šećera. Ja sam dodala par kapi ruma. Sve izjednaliti

foto: Bakina Kuhinja

Pola fila staviti u tortu pa poklopiti drugom polovinom i premazati drugom polovinom.

Ukrasiti šlagom, rastopljenom čokoladom ili seckanim orasima i lešnicima.

foto: Bakina Kuhinja

Ohladiti 3-4 sata i sladiti se.

foto: Bakina Kuhinja

Pogača

Potrebno je:

foto: Bakina Kuhinja

500 ml mleka 30 gr kvasca 1 kašičica šećera malo soli 50 gr margarina 800 gr brašna 200 gr sira 1 jaje semenke susama, krupna so

foto: Bakina Kuhinja

Priprema: Rastopiti kvasac u malo mleka sa šećerom pa dodati ostatak mleka i brašno i zamesiti sredne tvrdo testo. Ostaviti da odmori i poraste.

Istresti na pobrašnjien sto i oklagijom istanjiti premazati omekšanim margarinom i presaviti testo nekoliko puta. Razviti oklagijom ponovo. Iseći na kocke. U izdrobljen sir dodati belance i izjednačiti. U svaku kockicu staviti kašičicu sira i uviti u obliku fišeka. Redjati u podmazan pleh ili šerpu.

foto: Bakina Kuhinja

Ostaviti pokrivenu pa premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 200 stepeni C oko 50 min. Pred kraj pokriti folijom..

(Espreso)