Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

recept

OVAKO SE SPREMA PRAVA SRPSKA GIBANICA: 1 SASTOJAK joj daje HRSKAVOST, domaćice ovaj RECEPT NE ZNAJU

Napravite najsavršeniju gibanicu

Objavljeno: 05.11.2022. 12:49h

Savršena gibanica za celu porodicu. Svima će se dopasti, tražiće još jedno parče.

Sastojci za 8 osoba:

500 gr gotovih kora

500 gr sitnog sira

3-5 jaja

1 šolja jogurta

1 šolja kisele vode (obična voda sa dve kašičice praška za pecivo)

1/2 šolja ulja

1 kašičica soli

FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

Priprema

Zagrejte rernu na 200C i pripremite pleh sa hartijom za pečenje. Pripremite preliv: Promešajte jaja, jogurt, vodu, ulja i so u jednoličnu masu. Prvo malo izmutite jaja, pa onda dodajte ostalo.

Raširi se jedna kora na radni sto i poprska se ravnomerno sa malo sitnog sira. Preko ove se stavi druga kora i opet se poprska sa malo sitnog sira, pa treća i sve tako dok se kore i sir ne potroše. Znači, sve kore jedna preko druge.

Onda se uviju u rolat i podele sa malim zasecima na deset jednakih delova. Onda se oštrim nožem iseku parčići. Kako isečete parče, tako ga stavite u pleh, sa sirom stranom prema dole. Podgrejte sve parčiće jedan do drugoga u dva reda, ako je pleh dugačak. Ako je okrugli, onda ređajte naokolo i završavate u sredini.

Pažljivo prelijte rolate sa prelivom, tako da svaki rolat dobije istu količinu preliva, da bi posle bilo jednako sočno. Pecite oko 40 minuta ili dok gibanica dobro ne porumeni.

(Espreso / Najžena)