Supa, Ilustracija, Foto: Youtube printscreen/Bokina kuhinja

Prijatno

LEČI I PREHLADU I MAMURLUK: Ajngemahtec DOMAĆA pileća supa puna vitamina!

Naseckajte piletinu i povrće

Objavljeno: 03.11.2022. 19:35h

Ajngemahtec je hranjiva pileća supa koja se tradicionalno smatra univerzalnim lekom, a naziv dolazi od nemačke reči koja bi se otprilike mogla prevesti kao „sve u jednom“, dok prevod reči „eingemacht“ glasi „konzervirano“.

Ovo je zapravo bogata, a jednostavna pileća supa s puno povrća i knedlama koje se tradicionalno prave od griza.

Sastojci:

  • 500 g piletine za supu (krilca, nogice, želuci, srca, plećka)
  • 200 g pilećih grudi
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica luka
  • 200 g graška
  • 1 koren peršuna
  • ½ korena celera
  • ¼ glavice karfiola
  • so, po ukusu
  • biber , po ukusu
  • 1 kašika ulja
  • Knedle od griza
  • 1 jaje
  • 4 kašike ulja
  • 8 kašika griza
  • ¼ kašičice soli
  • naseckani peršun, za posluživanje
    foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

Priprema:

1. Naseckajte piletinu i povrće

Piletinu isecite na manje komade. Očistite i sitno naseckajte luk. Očistite korenasto povrće i isecite ga na komade po želji.

2. Dinstajte piletinu

Zagrejte veću šerpu i dodajte ulje. Na ulju dinstajte sitno naseckani luk oko 5 minuta. Ubacite piletinu i pržite sve dok se ne pobeli ravnomerno.

3. Kuvajte

Dodajte šargarepu, peršun, celer i stabljike karfiola. Dinstajte par minuta pa sipajte 1,5 l vode. Posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na srednje jakoj vatri do vrenja. Kad provri, smanjite vatru i lagano kuvajte 45 minuta.

4. Dodajte ostatak povrća

Nakon 45 minuta dodajte cvetove karfiola i grašak i nastavite da kuvate još 20 minuta. Za to vreme umutite knedle.

5. Pripremite knedle

Viljuškom izmutite jaje i so, dodajte ulje i dobro promešajte. Dodajte griz i dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Ostavite smesu 10 minuta da se zgusne.

6. Ukuvajte knedle

Pripremite dve kašike pa ih umočite u supu. Pomoću kašika oblikujte knedle i stavljajte ih u supu. Kuvajte ih 5 minuta.

7. Poslužite-Sklonite supu s vatre i poslužite uz dodatak naseckanog peršuna.

(Espreso/Index.hr)